An assessment of adoption processes in Haiti: Case study of the institute of social welfare and research (Iswr)
Haiti'de evlat edinme süreçlerinin değerlendirilmesi: Sosyal refah ve araştırma enstitüsünde vaka çalışması
- Tez No: 530086
- Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT IŞIKHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Evlat Edinme, Çocuk Refahı Sistemi, Koruyucu Aile, Sosyal Hizmet, Sosyal Hizmet Uzmanı, Adoption, Child Welfare System, Foster Care, Social Work, Social Worker
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Evlat edinme hizmeti, çocuk refahı sistemi aracılığıyla evlat edinilen bir çocuğa anne ve/veya babanın da yer aldığı kalıcı bir ev sağlamak veya çocuk sahibi olamayan bir ebeveyne çocuk sahibi olması için kolaylık sağlayan çocuk koruma sisteminin bir boyutudur. Bu boyutun çocuğun yararına olduğu iddia edilmektedir. Bu araştırma, 20 Kasım 1989 tarihli Çocuk Hakları Sözleşmesi ve Ülkelerarası Evlat Edinme Bakımından Çocuk ve Uluslararası İşbirliği Korunması hakkında 29 Mayıs 1993 tarihli Lahey Sözleşmesi'nde tanımlanan çocuğun yüksek yararı ilkesi ile ilgili olarak Haiti'deki evlat edinme süreçlerinin değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Nitel tarzda olan bu araştırma 12 katılımcıdan oluşmaktadır. Bunlar, üç (3) çocuk refahı kamu görevlisi, iki (2) kurum bakımı yöneticisi ve çocukları evlat edinilmiş olan yedi (7) biyolojik ebeveyndir. Görüşmeyi kabul edenlerle yarı yapılandırılmış bir görüşme yapılırken, verileri analiz etmek ve yorumlamak için bir içerik analizi yapılmıştır. Sonuç olarak bu araştırmanın bulguları, evlat edinme sürecinin sadece çocuğun evlat edinme dosyalarının yönetimine ve çocuğun yüksek yararı üzerine odaklandığını, evlat edinmenin çocuğun gelişiminde önemli olduğu ancak çocuğun çevresiyle olan farklı bağlantılarını göz önüne almadığını göstermektedir. Araştırma, evlat edinme sürecinde, çocuğun çevresiyle olan bağlantılarının önemli olduğunu ve çocuğun yüksek yararını tahmin etmemizde bunun bir araç olabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Adoption is defined as a measure of child protection used through the child welfare system to provide a permanent home with a parentless child or to facilitate to a childless parent to find a child. Further, that measure is pretended to be in the best interest of the child. The main purpose of this study is to understand the adoption process in Haiti related to the principle of the best interests of the child as defined in the Convention on the Rights of Children of 20 November 1989 and The Hague Convention on the Protection of Children and International Cooperation in Respect to Intercountry Adoption of 29 May 1993. A qualitative research was conducted with a sample of 12 participants. A semi-structured interview proceeded with three (3) child welfare public authorities working at the Institute of Social Welfare and Research(ISWR), two (2) foster care managers, and seven (7) birth parents of adopted children. Moreover, a content analysis is conducted to analyze and interpret the data. The finding of this research indicates that the adoption process is focused only on the management of the children's adoption files as being arguments on the best interests of the child and ignored the different environments of connection of the child as vital elements in child development in the post-adoption. The result suggests that the child surroundings connections might be the tool to predict the best interests of the child in the adoption process.