Relapsing remitting multipl skleroz (RRMS) hastalarında kefir gıda takviyesinin serum sitokin seviyelerine etkisinin incelenmesi
Observation on impact of kefir food supplement on sera cytokines levels of relapsing-remitting multiple sclerosis (RRMS) patients
  1. Tez No: 530166
  2. Yazar: AHMET SÜZEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKİNGÜL BİRDAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Interlökin-6, Interlökin-10, Interlökin-17, Kefir, Relapsing Remitting Multiple Skleroz(RRMS), Interleukin-6, Interleukin-10, Interleukin-17, Kefir, Relapsing Remitting Multiple Sclerosis (RRMS)
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Multipl Skleroz (MS); enflamasyon, demiyelinizasyon ve akson hasarı ile karakterize otoimmün bir santral sinir sistemi hastalığıdır. Normalde proenflamatuar (Th1/Th17) ve antienflamatuar (Th2) sitokinler arasında ince bir denge söz konusudur. MS'te bu denge proenflamatuar sitokinler lehine bozulmuştur. Proenflamatuar sitokinlerde (IL-6/IL-17) azalma, antienflamatuar sitokinlerde (IL-10) artış sağlanmasının MS'te prognoza olumlu etkisi olacaktır. Bu çalışmanın amacı, kefirin immun-sistem hücrelerine etki edip sitokinler yoluyla bir modulasyon/antienflamatuar etki sağlayarak MS tedavisine ek olarak olumlu katkı yapıp yapamayacağını araştırmaktır. Eş Zamanlı/Kontrollü bir çalışma yapılmıştır. McDonald kriterine göre RRMS tanısı alan, Genişletilmiş Özür Durum Ölçeği(EDSS) 5.5'in altında olan ve atak döneminde olmayan hastalar çalışmaya dahil edildi. Deney Grup (iki ay süreyle kefir gıda takviyesi alan) (n=21) ve Kontrol Gruptaki (kefir almayan) (n=22) hastalardan 0. ve 60. gün serum örnekleri alınıp IL-6, IL-10 ve IL-17 ölçümleri ELISA yöntemiyle yapılmıştır. İstatistiksel analizler SPSS paket programında yapılmıştır; ortalama olarak kefir içen grupta IL-6 4,89 pg/mL(p:0,001) ve IL-17 0,44 pg/mL(p:0,001) azalmış iken IL-10 2,41 pg/mL(p:0,027) artmış olarak saptandı ve sonuçlar istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Ayrıca bu fark değerleri her üç IL için kontrol gruptaki farklara göre de anlamlı bir değişim göstermiştir;“Fark (IL-6)”için p=0,002;“Fark (IL-10)”için p=0,013;“Fark (IL-17)”için p=0,00'dır. Bu çalışma sonucunda kefir içen grupta proenflamatuar sitokinde azalma, antienflamatuar sitokinde artış saptanmış olması hastalığın prognozunda önemli katkı sağlayabileceği, bu doğrultuda kefirin MS hastalarının diyetinde faydalı olabileceği, tedaviye ek olarak kullanılmasının önerilebileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Multiple Sclerosis(MS) is an autoimmune central nervous system disease characterized by inflammation, demyelination and axon damage. Normally, there is a fine balance between proinflammatory(Th1/Th17) and anti-inflammatory(Th2) cytokines. In MS, this balance is impaired in favor of proinflammatory cytokines. A decrease in proinflammatory cytokines (IL-6/IL-17), an increase in anti-inflammatory cytokines (IL-10) would have a positive effect on the prognosis of MS. The aim of this study is to investigate whether the kefir acts as an adjunct to MS therapy by providing a modulation/anti-inflammatory effect through cytokines. A simultaneous/ controlled study was performed. Patients who were diagnosed with RRMS according to McDonald criteria and who had EDSS below 5.5 and who did not have an episode of seizure were included in the study. Serum samples of patients in experiment group(taking kefir food supplement for two months)(n = 21) and control group(non-kefir takers)(n = 22) on day 0 and 60 were collected and IL-6, IL-10 and IL-17 measurements were performed by ELISA. Statistical analysis was performed in SPSS package program. On average, in the experiment group IL-6 was decreased as 4.89 pg/mL(p: 0.001) and IL-17 was decreased as 0.44 pg/mL(p: 0.001) while IL-10 was increased as 2.41 pg/mL (p: 0.027) and results are statistically significant. Furthermore, these difference values showed a significant change for all three ILs compared to the differences in the control group; p=0.002 for the“Difference(IL-6)”, p=0.013 for the“Difference(IL-10)”and p=0.00 for the“Difference(IL-17)”. As a result of this study, it has been concluded that decrease in proinflammatory cytokines and increase in antiinflammatory cytokine could be important in the prognosis of the kefir group, and that kefir could be beneficial in the diets of MS patients.