15 Haziran 1608 (1 Rebîü'l-evvel 1017) - 4 Şubat 1609 (28 Şevval 1017) tarihli Kıbrıs eyaleti Bütçe Defterinin değerlendirilmesi
Evaluation of the Cyprus state Budget Book's dated, June 15, 1608 (Month of Rebi-ul evvel 1, 1017)- February 4, 1609 (Month of Sevval 28, 1017)
- Tez No: 530167
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DEMİRYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Maliyesi, Kıbrıs, Ruznamçe Defteri, Ottoman State, Cyprus, Ruznamçe Register Book
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Kıbrıs Eyaletinin 15 Haziran 1608 (1 Rebîü'l-evvel 1017) - 4 Şubat 1609 (28 Şevval 1017) tarihli 7 ay 28 günlük bu bütçesini ortaya koyan bu defter, Başbakanlık Osmanlı Arşivinde Maliyeden Müdevver Defterler arasında yer almaktadır. MAD.d Kodlu ve 04399 sıra numaralı 48 sayfadan oluşan bu defter dönemin Kıbrıs Beylerbeyi Cafer Paşa ve Defterdarı Mustafa Efendi'nin sorumluluğunda hazırlanmıştır. Yüksek Lisans Tezi olarak çalıştığım söz konusu defterden elde edilen bilgilere dayanarak adanın bu tarihteki gelir-giderleri, mültezimler, eminler, ülkenin sahip olduğu kaynaklar ve ekonomik durum hakkında ayrıntılı bilgiler verip, Kıbrıs ekonomi ve maliye tarihine katkıda bulunmak amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The subject of this research is the budget book of Cyprus State covering a period of 7 months 28 days from June 15, 1608 (Month of Rebîü'l-Evvel 1, 1017) to February 4, 1609 (Month of Şevval 28, 1017), which is available in the Ottoman Archives of the Prime Ministry involving the Registers of Circulars from the Finance Office. This 48-page book, coded MAD.d, with Item No. 04399, was prepared under the responsibility of the Governor of Cyprus, Cafer Pasha and Treasurer, Mustafa Efendi. Based on the information obtained from the book, which I study in my Master's Thesis; it is aimed to provide detailed information about the income and expenditures of the island in this period, taxmen, trustees, resources of the country and the economic state, in order to contribute to the economic and financial history of Cyprus.