Kardiyak cerrahi sonrası mediastinit: Risk faktörleri ve sonuçlar
- Tez No: 530255
- Danışmanlar: UZMAN SAFA GÖDE, UZMAN ONUR ŞEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Mediastinit, VAC, risk faktörleri, kardiyak cerrahi
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
AMAÇ Kardiyak cerrahi sonrası mediastinit nadir ancak morbiditesi ve mortalitesi yüksek bir komplikasyondur. Biz çalışmamızda demografik özelliklerimize göre risk faktörlerini belirlemeyi, komplikasyonun oluşmaması için gereken önlemlerin alınması sağlamayı ve tedavi etkinliğinin arttırılması için yapılması gerekenleri belirlemeyi amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM Ocak 2010 ve Aralık 2017 tarihleri arasında median sternotomi ilekardiyak cerrahi uygulanan 9160 olgu retrospektif olarak tarandı. Bu dönemde 18 yaş üstünde median sternotomi uygulanan kardiyak cerrahi sonrası mediastinit tanısı olan ve Vacuum assisted closure (VAC) ile tedavi edilen 127 olgu çalışma grubu olarak, rasgele sayılar tablosu esas alınarak seçilen mediastinit tanısı olmayan 300 olgu kontrol grubu olarak çalışmaya alındı. Her iki grup; klinik ve demografik özellikleri, peroperatif değişkenleri, postoperatif takip parametreleri açısından karşılaştırıldı. Tedavi süresine etki eden faktörler analiz edildi. BULGULAR Yapılan regresyon analizinde diabetes mellitus varlığı, yüksek HbA1c düzeyi, bilateral internal torasik arter kullanımı ve intraaortik balon pompası kullanımının mediastinit gelişmesinde bağımsız risk faktörü olarak saptadık (p < 0,05). Mediastinit tanısının yaz mevsiminde daha sık (%30,2) konulduğu ve alınan kültürlerin %74'ünde üreme olduğu görüldü. Bu üremelerde en sık stafilokok grubu mikroorganizmalar saptandı. EuroSCORE puanı, hemoglobin, hemotokrit değerlerinin yüksekliği, kadın cinsiyet, glikozile hemoglobin ve sedimantasyon yüksekliği, yüksek dansite lipoprotein düşüklüğü, bilateral internal torasik arter kullanımı ve postoperatif inotrop kullanımı ve alınan kültürlerde üreme olmasının tedavi süresini üzerine anlamlı düzeyde (p < 0,05) etkili olduğu saptandı. Yapılan regresyon analizinde alınan kültürlerde üreme olmasının tedavi süresini uzatmada bağımsız değişken olduğu saptandı. SONUÇ Peroperatif glisemik kontrolün, beslenme yönetimin iyileştirilmesinin mediastinit gelişme riskini azaltabileceği kanaatindeyiz. Diabetes mellitus gibi komorbidite varlığında, bilateral internal torasik arter ve mekanik kardiyak destek sistemleri kullanmamanın mediastinit gelişme riskini azaltabileceği kanaatindeyiz. VAC (Vacuum assisted closure) tedavi süresine kültür üremesi dışında bağımsız bir risk faktörü saptamadık. Bu sebeple VAC terapinin halen başarılı ve komorbiditelerden bağımsız bir tedavi olduğu düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
AIM Mediastinitis after cardiac surgery is a rare complication with high morbidity and mortality. In our study, we aimed to determine the risk factors according to the demographic characteristics, to take necessary preventations the occurrence of complications and to determine what should be done to increase the effectiveness of treatment. MATERIAL AND METHOD Between January 2010 and December 2017, 9160 patients who over 18 years of age and underwent cardiac surgery with median sternotomy were retrospectively reviewed. In this period, 127 patients who were diagnosed with postoperatif mediastinitis and treated with Vacuum assisted closure (VAC) were included as case group and 300 patients who were not diagnosed with mediastinitis were included in the study on the basis of random numbers table as control group. In both groups; clinical and demographic characteristics, peroperative variables, postoperative follow-up parameters were compared. Factors affecting VAC treatment duration were evaluated.