Hiperemezis gravidarum hastalarında serum 25-hidroksi vitamin D ve 8-hidroksi-2-deoksiguanosin seviyelerinin araştırılması
- Tez No: 530256
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İRFAN KUTLAR, DR. ÖĞR. ÜYESİ NESLİHAN BAYRAMOĞLU TEPE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Hiperemesiz gravidarum, 25-hidroksi vitamin D, 8-Hidroksi-2-Deoksiguanozin
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç:Bu çalışmamızın amacı hiperemesiz gravidarum (HG) tanısı alan gebelerin maternal serumundan 25-hidroksi vitamin D(25-OH-VitD)ve 8-hidroksi-2-deoksiguanozin(8-OHdG) düzeylerinin karşılaştırılmasıdır. Gereç ve yöntem: Çalışmada, HG tanısı olan gebelerle sağlıklı birinci trimester gebeler arasında maternal serumundan25-OH-VitD ve8-OHdG düzeyleri karşılaştırıldı. Çalışmada 8/11/2017 ile 8/09/2018 tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Şahinbey Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğine başvuran 36 HG ile herhangi bir medikal problemi olmayan 36 sağlıklı birinci trimesterdeki gebe kullanıldı. İstatistiksel analizler Mann Whitney-U testi, Shaphiro Wilk testi ve Kikare testi kullanılarak gerçekleştirildi. P değeri < 0.05 anlamlı olarak kabul edildi. Bulgular: Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında HG tanısı olan hasta grubundan alınan maternal serumlarda bakılan 25-OH VitD düzeyleridüşük ve 8-OHdG düzeyleri yüksek bulunmuştur. Sonuç: Maternal serumda bakılan 25-OH VitD ve8-OHdG düzeyleri ile HG arasında bir ilişki olabileceği anlaşılmaktadır. Gebelerde D vitamini eksikliği ve yetersizliği sık görülen bir durumdur. 8-OHdG düzeyleri ile HG hastalarda yüksek oranda olabileceği bu sebeple normal gebelere göre daha fazla oksidatif stresemaruz kaldıkları düşünelebilir ancak daha fazla veri için maternal serum dışında; fetal kordon kanı, maternal idrar numuneler kullanılarak yapılacak yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
AIM: The aim of this study is to compare maternal serum levels of 25-hydroxy vitamin D and 8- hydroxy-2-deoxyguanosine in pregnant women that have diagnosis of hyperemesis gravidarum (HG). MATERIAL AND METHOD: Maternal serum levels of 25-hydroxy vitamin D and 8- hydroxy-2-deoxyguanosine obtained from pregnant women that have been admitted to our hospital with a diagnosis of HG diagnosis and the healthy first trimester pregnant women were included. A total of 36 HG and 36 healthy pregnant women without a problem in their first trimester that have been admitted to Gaziantep University, Şahinbey Training and Research Hospital, Department of Obstetrics and Gynecology between November 8th , 2017 and September 8th, 2018. The statistical analysis was performed by using Mann Whitney-U test, Shaphiro Wilk test and chi-square test. A p level 0