Major abdominal cerrahi geçiren kritik hastalarda omega 3 yag asidi ve glutamin-l-alanin kullanımının morbıdıte ve mortalite üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of omega 3 fatty acid, glutamine-l-alanine on morbidity, mortality in critical patients after major abdominal surgery
  1. Tez No: 530258
  2. Yazar: GÜLŞEN BULUT KAYA
  3. Danışmanlar: UZMAN ASU ÖZGER ÖZGÜLTEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Omega-3, glutamin L-alanin, enteral nutrisyon, parenteral nutrisyon, Omega-3, glutamine- L-alanine, enteral nutrition, parenteral nutrition, ICU
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ABSTRACT Objective: Major abdominal cerrahi geçiren kritik hastalarda, omega-3 yağ asitleri ve glutamin L-alaninin parenteral olarak standart beslenme rejimine eklendiğinde infeksiyon ve mortalite üzerine etkilerini araştırmayı planladık. Design: Prospective, randomize, tek merkezli çalışma Setting: Haydarpaşa Numune Eğitim Araştırma Hastanesi Yoğun Bakım Kliniği Patients: Major abdominal cerrahi sonrası yoğun bakım ihtiyacı olan 43 hasta (24 erkek, 19 kadın) İnterventions: APACHE II (Akut Fizyolojik ve Kronik Sağlık Değerlendirme Skoru II) >25, böbrek ve karaciğer yetersizliği ve yüksek doz vazokonstriktör ajan ihtiyacı olan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Materials and Methods: Major abdominal cerrahi sonrası yoğun bakımda yatan 18-85 yaş aralığındaki toplam 43 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar basit rasgele randomize olarak iki gruba ayrılarak (Kontrol Grubu n:20, Çalışma Grubu n:23 (omega-3 yağ asidi+glutamin-L-alanin) 21 gün boyunca takip edildi. Yoğun bakıma ilk gelişte APACHE II Skoru, solunum yetmezliği, ALI (akut akciğer hasarı) ve ARDS (akut solunumsal sıkıntı sendromu) olup olmadığı belirlenerek mekanik ventilasyon ihtiyaçları değerlendirildi. Standart enteral ve parenteral beslenmenin yanı sıra çalışma grubuna postoperatif 10 gün parenteral farmakonutrisyon ürünleri (omega-3 yağ asidi+glutamin-L-alanin) verildi. Gruplar mekanik ventilasyon süresi, hastanede yatış süresi, yoğun bakımda yatış süresi ve mortalite açısından karşılaştırıldı. Biyokimyasal parametrelerinin, (CRP, TNFα, IL6, IL8) yanı sıra azot balansı, albümin ve total lenfosit sayısı ile izlendi. Sepsis, septik şok, multiple organ yetmezliği (MODS) gelişimi kaydedildi. Result: Çalışma grubunda septik komplikasyonlar, mekanik ventilasyon süresi, yoğun bakımda kalış süresi ve mortalite açısından fark bulunmadı. Ancak istatistiksel düzeyde ve sayısal olarak kanıtlanmasa da, APACHE II skoru kontrol grubundan yüksek olan ve farmakonütrisyon desteği alan grupta klinik olarak infeksiyonda bir azalma gözlemlendiğini söyleyebiliriz. Conclusion: Güncel farmakonütrisyon desteği, prensipleri dahilinde omega-3 yağ asitleri, glutamin-L-alanin ve diğer farmakonütrientler daha selektif ve daha çok sayıda hasta gruplarında farklı doz, kombinasyon protokolleri ile uygulanması gerekliliği vardır.
Özet (Çeviri)
Abstract: Background & Objectives: This study investigated the effects for the addition of omega 3 fatty acids and glutamine-L-alanine to the standard enteral and/or parenteral nutrition regimen on infection and mortality in the critically ill patients after major abdominal surgery. Methods: This is a prospective, randomized, single center study. A total of 43 patients (age range: 18-85 years), who were in the critical care unit after major abdominal surgery, were included. Patients were divided into two groups according to simple randomized selection [Control group, n=20; Study Group, n=23 (omega3 fatty acids and glutamine-L-alanine)] and were monitored for 21 days. Patients were examined for the assessment of APACHE II Score and existence of ALI (acute lung injury)/ARDS (acute respiratory distress syndrome) requiring mechanical ventilation. In addition to standard enteral or parenteral nutrition, patients in the study group were given parenteral pharmaconutrition products for 10 days postoperatively. Groups were compared for the duration of mechanical ventilation, duration of stay in the intensive care unit and hospitalization, and mortality. Laboratory parameters including CRP, TNFα, IL6, IL8, nitrogen balance, albumin, and total lymphocyte count were recorded. Results: Although the mean APACHE score was higher in study group in which patients received omega-3 fatty acids and glutamine-L-alanine support, the clinical infection rate seemed to decrease insignificantly. Conclusions: A clinically decreased rate of infection was observed in patients with a high APACHE II score, or who received omega-3 fatty acids, glutamine-L-alanine, are required to be administered more selectively and in larger patient groups in different doses and in combination protocols in accordance with the current pharmaconutritional support and in different timing combinations, including preoperative period.