Psikoloji ve mühendislik bölümlerinde okuyan 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin anksiyete, depresyon, öznel iyi oluş düzeylerinin karşılaştırılması
Comparsion of anxiety, depression and well-being levels of 3rd and 4th class undergraduate students who are studying at psychology and engineering departments
- Tez No: 530272
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUZAFFER ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Depresyon, Öznel İyi Oluş, Anxiety, Depression, Subjective Well-being
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Çalışmada psikoloji ve mühendislik bölümlerinde okuyan 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin anksiyete, depresyon ve öznel iyi oluş düzeyleri karşılaştırılmıştır. Bu amaç doğrultusunda çalışma, gönüllülük esasına dayalı olarak 150 psikoloji bölümünde okuyan, 150 ise mühendislik bölümlerinde okuyan 300 öğrencinin katılımıyla yapılmıştır. Öğrencilere Demografik bilgi formu, Zung Depresyon Ölçeği (ZDÖ), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) ve Öznel İyi Oluş Ölçeği (ÖIOÖ) uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizi için SPSS 23.0 programı kullanılmıştır. Verilerin frekans, yüzde, ortalama ve standart sapma değerlerine bakılmıştır. Zung Depresyon Ölçeğinin değerlendirme skalasına göre, çalışmaya katılan üniversite öğrencilerindeki depresyon puanlarının ortalamasının, ortalamanın biraz üstünde olduğu bulunmuştur. Öğrencilerin okudukları bölümlere göre ölçeklerden elde edilen puanlarının ortalamaları incelendiğinde; mühendislik bölümlerinde okuyan öğrencilerin BAÖ puanlarının ortalaması, psikoloji bölümünde okuyan öğrencilerin BAÖ puanlarının ortalamasından düşük olduğu bulunmuştur. Öğrencilerin okudukları bölümlere göre ölçeklerden elde edilen puanları arasında pozitif ve anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Öğrencilerin üçüncü ve dördüncü sınıfta olmalarına göre; ölçeklerden elde edilen puanlarının ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Psikoloji ve Mühendislik bölümlerinde okuyan öğrencilerin cinsiyetlerine göre ölçeklerden elde edilen puanlarının ortalamaları arasındaki fark incelendiğinde; kadın öğrencilerin BAÖ puanlarının ortalaması, erkek öğrencilerin BAÖ puanlarının ortalamasından daha yüksek olduğu bulunmuştur. Öğrencilerin okudukları bölümler ayırt edilmeksizin cinsiyetlerine göre ölçeklerden elde edilen puanlarının ortalamaları arasındaki fark incelendiğinde; kadın öğrencilerin BAÖ puanlarının ortalaması, erkek öğrencilerin BAÖ puanlarının ortalamasından daha yüksek olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In the study, anxiety, depression and subjective well-being levels of 3rd and 4th grade students in psychology and engineering departments were compared. To this end, the study was conducted on 150 volunteers based on volunteerism and 150 students participated in the study. Demographic information form, Zung Depression Scale (ZDS), Beck Anxiety Scale (BAS) and Subjective Well-Being Scale (SWBS) were applied to the students. SPSS 23.0 program was used to analyze the data. Frequency, percentage, mean and standard deviation values of the data were examined. According to the evaluation scale of ZDS, it was found that the average of depression scores of university students participating in the study was slightly above average. When the averages of the scores obtained from the scales according to the departments they read are examined; The average of BAS scores of students studying in engineering departments was found to be lower than the average of BAS scores of students studying psychology. Positive and significant relationships were found between the scores of the students. According to the third and fourth year students; There was no statistically significant difference between the averages of the scores obtained from the scales. When the difference between the average scores of the students in the Psychology and Engineering departments according to their gender is examined; female students BAS scores were found to be higher than male students BAS scores. When the difference between the average scores of the scores obtained from the scales according to their genders without examining the sections they read; female students BAS scores were found to be higher than male students BAS scores.