Ca'feriye'de faiz ve faizin illetine metodolojik yaklaşım
A methodologic approach to interest in Jafaria
  1. Tez No: 530276
  2. Yazar: FETHİ HARUN YETER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DAVUT İLTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Şia, Ca'ferî metodolojisi, faiz, illet, ribevî mal, Jafari Methodology, Interest, Influence, Shia
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırma geçmişten günümüze fert ve toplum hayatında yer almış, toplumun hukuki, iktisadi ve ahlaki değerlerini yakından ilgilendiren ve bu değerlerin değişmesinde fevkalade müessir olan faizin İslâm'da yasaklanmasının Ca'ferî mezhebinde usûl açısından gerekçesinin irdelenmesi ile ilgili bir çalışmadır. Sadece dinin kapsamında ve yargı alanında olmadığından mahiyeti ve meşrulaştırılmaya çalışılırken sergilenen felsefi ve iktisadi yaklaşımlardan bahsedilerek gerekli görülen yerlerde Hukuk metodolojisi ile ilgili muhtasar bilgiler verilmiş, illeti belirlemede Sünni mezheplere göre Ca'feriyenin farklı metodolojik yaklaşımları açıklanmıştır. Bu yaklaşımlarına göre tespit edilen illet ve şartlar ölçü alınarak ribevî malların kapsamı, varılan sonuç ve hükümler ortaya konulmuştur. Sermayenin sosyal refaha katkısının inkâr edilemeyeceği ancak sermayeden yararlanmada adil yolu İslâm'ın belirlediğini, metodolojideki nüanslara ve farklı metodolojik prensiplerden hareket etmelerine rağmen Hanefilerle illet ve şartlarda aynı görüşte olan Ca'feri mezhebinde de ribaya bakış ve hüküm itibariyle farklılık olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research discusses the methodological grounds pertaining to the prohibition of interest in the Jafarian communion which has taken place in the individual and social life from past to present, which has been a particular concern to the legal, economical and moral values of the society and which had significant effects on the alteration of the values. Religion is not in the scope of jurisdiction and the nature and justification of philosophical and economic approaches mentioned above is displayed when attempting to where it is required by law concise information regarding the methodology given in determining the disease, according to the Sunni schools, Jafari different methodological approaches are described. According to this approach, measurement based ribevî malady and conditions goods identified and the scope of the provisions outlined and the conclusion. However benefit from capital contribution of capital to social welfare in İslâm cannot be denied a fair way to define the nuances from different methodological principles and methodology despite moving quite the same as in the Hanafi madhhab with an overview of the influence and the terms and conditions in the madhhab jafari does not differ in that respect.