Ca'ferî mezhebinde icmâ anlayışı
The concept of consensus (Ijma) in the Ca'ferî sect
  1. Tez No: 788406
  2. Yazar: ZEYNEP ÇİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NASİ ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Fiqh, Ja'fari Sect, Icmâ, Usûliyyûn, Ahbariyyûn
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada, İmâmiyye ekolünün temelini teşkil eden Ca'feriyye mezhebinin icmâ anlayışı konu edinilmiştir. İki bölümden oluşan bu çalışmanın birinci bölümünde, Ehl-i sünnet fukahâsına göre icmâ ele alınmıştır. Ehl-i sünnet fukahâsı icmâı hücccet olarak kabul etmiş ve hüccet olduğuna dair Kur'an'dan ve sünnetten deliller getirmiştir. Özellikle Nisâ Sûresi 115. ayeti ve ümmetin ismeti ile ilgili hadisleri icmâın hüccet olduğuna dair dayanak olarak sunmuşlardır. Aynı zamanda icmâın bir senede dayanması gerektiğini; çünkü icmâın bir hüküm koymadan ziyâde hüküm sabitleme özelliği ile ortaya çıktığını ifade etmişlerdir. İkinci bölümde ise Ca'feriyye mezhebinin icmâ anlayışı ele alınmıştır. Ca'ferî âlimler icmâı hüccet olarak kabul etmenin yanında icmâa ahbârı keşfetme özelliği yüklemişlerdir. Onlara göre icmâ delilin delilidir. İcmâı delil olarak kabul etmelerinin dayanakları ise Sekaleyn hadîsi ve 'masum imamın ismeti' anlayışıdır. Sonuç olarak Ehl-i sünnet'te icmâ delili ümmetin ismeti anlayışına dayandırılırken, Ca'feriyye'de masum imamın ismeti anlayışına dayandırılmıştır. Ca'feriyye'de icmâ ile hüküm tespit etmekten ziyade masumun konu hakkındaki görüşü bulunmaya çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler : Fıkıh, Ca'ferî Mezhebi, İcmâ, Usûliyyûn, Ahbâriyyûn.
Özet (Çeviri)
In this study, the understanding of ijma of the Ja'fariyya sect, which forms the basis of the Imamiyya school, is discussed. In the first part of this study, which consists of two parts, ijma is discussed according to the scholars of Ahl as-sunnat. Scholars of Ahl as-Sunnah accepted ijma as proof and brought proofs from the Qur'an and Sunnah that it is proof. In particular, they presented the 115. verse of the Nisa Surah and the hadiths about the ismet of the ummah as a basis for ijma to be proof. At the same time, it is stated that the consensus should be based on one year; because they stated that ijma emerged with the feature of fixing a verdict rather than making a judgment. In the second part, the understanding of ijma of the Ja'fariyya sect is discussed. In addition to accepting ijma as a huccet, Ja'fari scholars ascribed the feature of discovering ijma's acquaintances. According to them, ijma is the proof of the proof. The basis of their acceptance of ijma as evidence is the hadith of Sekaleyn and the understanding of the 'Ismet of the innocent imam'. As a result, while the evidence of ijma in Ahl as-sunna was based on the understanding of the ismet of the ummah, it was based on the understanding of the ismet of the innocent imam in Ja'fariyya. In Ja'fariyye, it has been tried to find the opinion of the innocent on the subject rather than determining the verdict by consensus.