Annelerin eğitimleri çalışıp çalışmama durumuna göre lise öğrencilerinin duygusal zekȃ mutluluk ve sosyal kaygı düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison high school students' level of emotional intelligence, happiness and social anxient in aspects of mothers' educational and working status
  1. Tez No: 530284
  2. Yazar: FULYA ÖZBERK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUZAFFER ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Zekâ, Mutluluk, Sosyal Kaygı, Emotional Intelligence, Happiness, Social Anxiety
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Çevrenin duygusal zekâya olan etkisi onlarca parametreye bağlı olmakla birlikte, bir çocuğun duygusal zekâsının gelişmesinde annenin rolünün önemi yadsınamayacak ölçüdedir. Bu araştırma duygusal zekâyı ölçmekle beraber, lisede okuyan öğrenci gruplarının mutluluk düzeyleri ve sosyal kaygı durumlarını belirlemek amacıyla yapılmış bir çalışmadır. Bu çalışmadaki en önemli husus ankete katılan öğrencilerinin annelerinin çalışan olması ya da olmaması durumu ve bu durumun çocuğun duygusal zekâsına, mutluluğuna ve sosyal kaygıya olan etkisini ve bu değişkenler arasındaki ilişkinin anlaşılmasıdır. Bu amaçla, betimsel tarama yöntemi uygulanan bu çalışmada, Aydın ilinin Nazilli ilçesinde bulunan başarı düzeyleri farklı dört lisede 9, 10 ve 11. sınıflarda öğrenim görmekte olan 311 öğrenci örnekleme alınmıştır. Bu çalışmada literatürde sıklıkla kullanılan dört farklı ölçüm aracı kullanılmıştır. Bunlar; Oxford Mutluluk Ölçeği, Schutte Duygusal Zekâ Ölçeği, Ergenler İçin Sosyal Kaygı Ölçeği ve düzenlenmiş Kişisel Bilgi Formu'dur. Araştırmadan elde edilen istatistiksel bulgulara göre, cinsiyetler arasında sadece duygusal zekâ analizlerinde kızların daha yüksek puanlar aldığı sonucuna ulaşılırken, mutluluk ve sosyal kaygı düzeylerinde anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Öğrencilerin okuduğu okul değişkenine göre duygusal zekâ puan ortalamasının bakıldığında, Duygusal zekâ puan ortalamasının Fen Lisesi öğrencilerinde en yüksek olduğu, Ticaret Lisesi öğrencilerinde ise en düşük olduğu görülmektedir. Yine Okul değişkenine göre Mutluluk düzeyi puanlarına bakıldığında en yüksek puan ortalamasının Anadolu Lisesi öğrencilerinde olduğu görülmektedir. Farklı liselerde okuyan öğrencilerin sosyal kaygı puan ortalamaları arasında ise anlamlı bir farklılık olmadığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The effect of environment on emotional intelligence is associated with different kinds of parameter. The importance of role of the mother in the development of a child's emotional intelligence also is the extent that cannot be denied. This study was conducted to measure the level of happiness and social anxiety of students who are studying in the high school, while measuring also emotional intelligence. The most important issue in this study was the fact that the mothers of the students who participated in this questionnaire are working or not, and this was the way of understanding of the relationship between the child's emotional intelligence, happiness and socially anxiety and the relationship between these variables. For this purpose, in this study which was used descriptive survey model, 311 students was selected from 9th, 10th and 11th grades studying in the upper secondary schools which have different level of achievement from Nazilli district of Aydın province and 5 students from out of the district as the sample. In this study, it was used 4 different assessment instruments having been frequently used in the literature. Those are, The Oxford Happiness Questionnaire Schutte Emotional Intelligence Scale Social Anxiety Scale for Adolescents and Revised Personal Information Form. According to the statistical findings, it was found that female students got only higher scores for emotional intelligence analysis in aspect of gender but there is not significant difference found in happiness and social anxiety levels. When the average of emotional intelligence scores of the students according to the school variable, Emotional intelligence score is the highest in Fen High School students and the lowest in Ticaret High School students. When we look at the happiness level scores according to the School variable, it is seen that the highest point average is in Anadolu High School students. There is no significant difference between the social anxiety scores of the students in different high schools.