8-11 yaş çocuklarının müzik eğitiminde yaratıcı drama yöntemlerinin kullanılması
Use of creative drama methods in music education of children the ages of 8-11
  1. Tez No: 530304
  2. Yazar: ALİ AGAH EROĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEŞE GRANÇER OKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik Eğitiminde Yaratıcı Drama, Yaratıcı Drama, Çocuklarda Müzik Eğitimi Müzik Eğitimi, Bilişsel Kazanım, Devinimsel Kazanım, Creative Drama in Music Education, Music Education With Childeren, Music Education, Creative Drama, Cognitive Acquisition, Kinetic Acquisition
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırmada, 8-11 yaş çocuklarının müzik eğitiminde dinleme ve duyma becerilerini geliştirme, seslere karşı farkındalıklarını arttırma, çalgıları tanıma, ritmik kalıpların ve doğal gamların öğretimi gibi konuları drama yöntemleri kullanarak öğretilmesinin klasik öğretim yöntemlerine göre daha etkili olup olmadığının saptanması amaçlanmıştır. Araştırmanın yöntemine bağlı olarak, 8 haftayı kapsayan ve 4 müzik ünitesi konularının öğretimini amaçlayan, yaratıcı drama yöntemleri ile yapılandırılmış, 8 Müzik-Drama atölyesi etkinliklerinden oluşan bir öğretim programı hazırlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Kocaeli Bölge Tiyatrosunun Kurs programına devam etmekte olan 8-11 yaş gruplarındaki öğrenciler oluşturmaktadır. Bu araştırmada, 8-11 yaş çocuklarının müzik eğitiminde yaratıcı drama yöntemlerinin kullanılmasının etkisini saptamak için karma yöntem kullanılmıştır. Araştırma karma yöntem araştırma gerekçelerinden“Genişletme”gerekçesine uygun olarak şekillenmiş, ve öntest-sontest kontrol gruplu, eşzamanlı karma yöntem örneklemiyle eşzamanlı dönüşümsel (NİTEL+NİCEL) desen modeline göre tasarlanmıştır. Öğrencilerin denklikleri incelendikten sonra, yansız atama yöntemiyle (random) deney ve kontrol grupları oluşturulmuştur. Her iki grubun belirlenmesinde grupların özelliklerinin denk olmasına özen gösterilmiştir. Araştırma yöntemine dayalı olarak 8 haftalık programlanmış eğitime göre hazırlanan Müzik-Drama eğitim programı deney grubunda uygulanırken, kontrol grubunda ise var olan normal süreçte klasik eğitim yönteminde öğretime devam edilmiştir. Her iki gruba da deney öncesi ve deney sonrası ölçmeler yapılmıştır. Araştırmanın verilerini elde etmek amacıyla, araştırmaya katılan toplam 60 kişinin (30 deney grubunda, 30 kontrol grubunda) öntest ve sontest verileri incelenmiştir. Ayrıca gruplararası ve atölyeler arası farklılıklar da incelemeye alınmıştır. Analizler SPSS 21 paket programıyla yapılmış ve özet tablolar ve grafikler haline getirilerek sunulmuştur. Tüm analizlerde anlamlılık düzeyi %5 seviyesi (p=0,05) olarak alınmıştır. İncelemelerde önce her atölyede bilişsel ve devinimsel yapıya dair ortaya çıkan öntest ve sontest sonuçları arasındaki farklılıklara bakılmıştır. Ayrıca elde edilen öntest- sontest farkının deney ve kontrol grupları arasındaki farklılığı da incelenmiştir. Bu işlemlerde paired t-test, independent t-test ve Friedman testlerinden yararlanılmıştır. Verilerin analiz edilmesiyle elde edilen sonuçlarda, deney grubunun uygulama süreci sonunda kontrol grubuna nazaran müzik drama atölyelerinde işlenen ünite konularını daha iyi anladıkları ve uyguladıkları, bilişsel ve devinimsel kazanımların daha iyi anlaşıldığı gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, müzik eğitiminde yaratıcı drama yönteminin klasik öğrenme metodlarına göre etkin bir öğrenme metodu olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine whether teaching subjects in the musical education of children between the ages of 8-11 such as development of listening and hearing skills, increasing the awareness to sounds, identifying instruments, teaching of rhythmic pieces and natural scales through the use of drama methods is more effective than classical teaching methods. Based on the research method, a teaching program consisting of 8 Music-Drama workshops which have been reconstructed with the creative drama methods aiming to teach 4 music units within a period of 8 weeks have been prepared. Study group of the research is consisted of the students between the ages of 8-11 who continue to attend theatre course of Kocaeli Regional Theatre. In the research, mixed method has been used in order to determine whether teaching subjects in the musical education of children between the ages of 8-11 through the use of drama methods is more effective than classical teaching methods. Following the review of students' equivalency, random experiment and control groups have been formed. In forming both groups, the equality of the groups' qualities have been paid attention to. Based on the research method, experiment group was applied a Music-Drama teaching program prepared according to the 8-week scheduled education whereas control group continued their education-teaching in a normal process. Both groups were applied pre and post experiment measurements. In order to obtain the output of the research, the pretest and posttest output of the 60 people in total in the research (30 in the experiment group, 30 in the control group) have been reviewed. Moreover, the differences between the groups and workshops have also been included in the review. The analysis has been carried out with SPSS 21 package programs and presented in summary tables and graphics. Significance level in every analysis has been taken as 5% level (p=0,05). During the reviews, primarily the differences between the pretest and posttest results which come out as to the cognitive, affective and kinetic structure in each workshop were studied. Also, the difference of pretest and posttest difference between the experiment and control groups have been examined. For these activities, paired t-test, independent t-test and Friedman tests have been used. As a result of the analysis of data, it has been observed that the students in the experiment group understands and applies unit subjects taught in the music drama workshops better than the students in the control groups and cognitive, affective and kinetic acquisitions are better understood. As a result, it has been determined that creative drama method in music education is much more effective and developing than the classical teaching methods.