Promete hareketi çerçevesinde SSCB'nin Türkistan ile ilişkileri
Within the framework of Promethee movement USSR-Turkestan relationships
- Tez No: 530329
- Danışmanlar: PROF. DR. NADİM MACİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: SSCB, Türkistan, Promete, USSSR, Turkestan, Prométhéee
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dünyası Sosyal Ekonomik ve Siyasal İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Türkistan coğrafyası, tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. İçinde bulunduğu konum ve yeraltı zenginlikleri bakımından da jeopolitik ve jeostratejik önemi olan bir alandır. Çin, Hindistan, Türkiye ve Rusya gibi ülkelerle sınır komşusu olması da onu bu anlamda bir cazibe merkezi hâline getirmiştir. Çalışmamızda Türkistan'ın bağımsızlığı için önemli bir yayın organı olan Promete dergileri incelenmiştir. Söz konusu dergiler, Rus çatısı altında yaşamak istemeyen Türkistan halkının bağımsızlık mücadelesini konu edinen ve 1926-1938 yılları arasında varlığını korumuş olan önemli bir yayın organıdır.
Özet (Çeviri)
The Turkestan land hosted many civilizations thoughout the history. Considering its location and rich underground resources, the area has geopolitical and geostrategic significance. It is also neigbours with countries such as China, India, Turkey and Russia which makes Turkestan center of attraction. In our study, the Prométhée Journals are investigated, which is an important publication for the independence of Turkestan. This journal dealth with the independence struggle of the people of Turkestan, Ukraine and Caucus, who did not want to live under USSR rule. The journal was a significant publication, was a published between 1926-1938 and shed light on that period of history in the above-mentioned context.