Gaziantep manilerinin halkbilimi açısından incelenmesi
Investigation of Gaziantep manis in terms of folklore
  1. Tez No: 530375
  2. Yazar: AYNUR ÇELİK PEKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR EMEKSİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Gaziantep, mani türü, manilerin incelenmesi, halkbilim, Gaziantep, type of mani, examination of mani, folklore
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Türk halk edebiyatında her zaman önemli bir yeri olan maniler, kültürü anlatan ve başta aşk, sevgi, gurbet olmak üzere birçok temanın işlendiği bir nazım türüdür. Bugüne kadar birçok bölge için mani çalışması yapılmış ve maniler derlenmiştir. Bu çalışmada Gaziantep manileri incelenmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde Güneydoğu Anadolu Bölgesinin en büyük ve en gelişmiş kenti olarak kabul gören Gaziantep ili ile ilgili tarihi bilgiler, coğrafi özellikler ve ilin ekonomisi aktarılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde ise Türk halk edebiyatının en önemli değerlerinden biri olan manilerin tarihsel süreçte aldıkları roller, temaları ve yapısal özellikleri ile ilgili bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde Gaziantep manilerinin üzerinde durulmuştur. İnceleme yapılırken bölüm iki başlık üzerinden değerlendirilmiştir. Gaziantep manileri konusu bakımından ve halkbilimi çalışma alanları açısından değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Many mani works have been done for many regions and the manis have been compiled so far. The manis of Gaziantep have been studied in this study. In the first part of the work, historical information, geographical features and economi to the province of Gaziantep which is accepted as the biggest and most developed city of Southeastern Anatolia were tried to be explained. In the second part of the work, information about the roles, themes and structural features of the mani which is one of the most important values of Turkish folk literature in the historical process are given. In the third part, it has been focused on the manis of Gaziantep. While performing the review, the section has been evaluated on two headings. The manis of Gaziantep have been studied in terms of their subject and work areas of folklore.