Siber güvenlik ve terörizmin evrilişi: Türkiye üzerine etkileri
Cyber security and terrorism evolution: Effects on Turkey
- Tez No: 530411
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER AKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Siber Alan, Siber Güvenlik, Siber Terörizm, Siber Saldırı, Siber Savaş, Küreselleşme, Cyber Space, Cyber Security, Cyber Terrorizm, Cyber Attacks, Cyber Warfare, Globalization
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toplam Kalite Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Günümüzde siber ortamda yapılan eylem ve saldırılar sonucunda ortaya çıkan büyük zararlar, siber güvenliğin önemini artırmaktadır. Siber alanda sadece terör örgütleri değil, devletlerde bu alanda faaliyet yürütmektedirler. Siber ortamda devletlerin önemli kritik altyapılarına yapılan saldırılar ile büyük maddi kayıplar ve toplumsal alanda huzursuzluk ve korku yayarak çöküntüler hedef alınmaktadır. Bu faktörler, önümüzdeki dönemde devletler arasında yaşanacak savaşlar ve mücadelelerin siber ortamda oluşmasına neden olacaktır. Klasik Uluslararası İlişkiler, reel dünyayı ve bu dünyadaki ilişkileri incelemekte olup, siber alan ve bu alandaki uluslararası ilişkiler genel olarak gözardı edilmektedir. Bu maksatla, bu çalışmada temel olarak siber alan ve bu alandaki faaliyetlerin önemi anlatılmaktadır. Siber alandaki gelişmeler uluslararası ilişkilere farklı bir yönden bakılmasını sağlayacaktır. Bu çalışmanın ilk bölümünde, güvenlik kavramı ve dönüşümü, siber alan, siber terörizm ve siber savaş ile ilgili kavramsal bilgiler anlatıldıktan sonra, ikinci bölümde siber terörizm ve güvenlik unsurları, üçüncü bölümde siber alanda kullanılan siber silah türleri örneklerle açıklanmakta olup, dördüncü bölümde ise siber terörizmle mücadele ve alınacak tedbirler ile Türkiye'nin siber güvenlik politikaları değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, big damages caused by actions and attacks in the cyber environment increase the importance of cyber security. The cyber field is not just a terrorist organization, it is in this state in the states. In the cyber environment, attacks on important critical infrastructures of states are being targeted with massive financial losses and collapse by spreading fear and anxiety in the public arena. These factors will cause the battles and fights that will take place among the states in the coming period to occur in the cyber environment. Classical International Relations examines the real world and its relations in the world, and the cyber space and international relations in this area are generally overlooked. For this purpose, this study mainly focuses on the area of cyberspace and the importance of the activities in this area. The developments in the cyber area will lead to a different view of international relations. The first part of this work is primarily concerned with the concept and transformation of security, the concept of cyber space, cyber terrorism and cyber warfare in the second part, cyber terrorism and security elements, in the third chapter, cyber weapon types using cyber area are explained with examples, in the fourth part of the fight against cyber terrorism and measures to be taken by Turkey's cyber security policies are evaluated.