Iğdır'da yetişen yerel şeftali genotiplerinin genetik çeşitliliğinin belirlenmesi
Identification of genetic diversity of local peach genotypes in the Iğdır
  1. Tez No: 530535
  2. Yazar: SERAP DEMİREL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜCAHİT PEHLUVAN, PROF. DR. RAFET ASLANTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Ziraat, Biotechnology, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Iğdır, şeftali, moleküler markör, ISSR, genetik çeşitlilik, Igdır, peach, molecular marker, ISSR, genetic diversity
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada, Iğdır ilinin Zeferan ve Ağşeftali isimleri ile bilinen yerel şeftali genotipleri arasındaki genetik farklılıkların ISSR moleküler mrkörleri yardımıyla ortaya konmuştur. 54 adet şeftali genotipi 32 polimorfik ISSR primeri ile amplifikasyona tabi tutulmuştur. En yüksek polimorfizm değeri UBC-813, UBC-814, UBC-825, UBC-844, UBC-857, UBC-866 ve UBC-868 primerlerinden (%100) elde edilirken, en düşük polimorfizm değeri UBC-819 ve UBC-847 primerlerinden (% 33,3) elde edilmiştir. Genotipler arasındaki Jaccard benzerlik katsayısı 0,40 ile 0,89 arasında hesaplanmıştır. Moleküler veriler ile gerçekleştirilen UPGMA ve PCA analizleri sonucunda genetik açıdan birbirine en uzak genotiplerin Zaferan 6 ve Ağşeftali 18, birbirine en yakın genotiplerin ise Ağşeftali 6 ve Ağşeftali 16 olduğu belirlenmiştir. Ayrıca gerçekleştirilen moleküler analizler sonucunda Iğdır ili yerel genotipleri olan Ağşeftali ve Zaferan arasında genetik farklılık bakımından belirgin bir ayrım olmadığı ortaya konmuştur. Ağşeftali ve Zaferan şeftali genotiplerinden genetik benzerlik olarak birbirinden farklı olanların yapılacak olan ıslah çalışmalarında ebeveyn olarak kullanılabileceği, ayrıca gerçekleştirilecek olan germplasm koruma çalışmalarına bilgi sağlayabilceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, genetic diversities between local peach genotypes which is known as Zeferan and Ağşeftali in Igdir province were detected as ISSR molecular markers. 54 peach genotype were subjected to amplification with 32 polymorphic ISSR primers. UBC-813, UBC-814, UBC-825, UBC-844, UBC-857, UBC-866 and UBC-868 primers have the highest polymorphism values (100%). However, the lowest polymorphism values were obtained from UBC-819 and UBC-847 primers (33,3%). The coefficient of Jaccard similarity among genotypes was calculated between 0,40 and 0,89. In consequence of UPGMA and PCA analyzes performed with molecular data, One another most distant genotypes were genetically identified as Zaferan 6 and Ağşeftali 18, but the closest genotypes were identified as Ağşeftali 6 and Ağşeftali 16. In addition, the molecular analyzes carried out has been revealed that there is no significant difference in terms of genetic diversity between Ağşeftali and Zaferan which are local genotypes of Igdır Province. It is suggest that those are different from each other in terms of genetic similarities from Ağşeftali and Zaferan genotypes will use as parent in the future breeding studies and will also provide information in future germplasm conservation studies.