Ortadoğu'da siyasal İslam'ın gelişimi ve Türkiye'nin siyasal hayatına yansımaları(1979-2018)
Evolution of political İslam in the Middle East and its reflections on Turkey's political life (1979-2018)
  1. Tez No: 530585
  2. Yazar: ZERİN TÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ŞEYHANLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal İslam, Ortadoğu, Siyasal Partiler, İslami Hareketler, Türkiye Siyasal Hayatı, İslamcılık, Political Islam, Middle East, Political Parties, Islamic Movements, Turkish Political Life, Islamism
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Bu çalışmanın amacı; 1979 yılında Ortadoğu'da gerçekleşen olaylar ışığında Ortadoğu'da Siyasal İslam'ın günümüze kadar gelişimini ve Türkiye'nin siyasal hayatına etkilerini açığa çıkarmaya çalışmaktır. Bu çalışma hazırlanırken; nitel araştırma yöntemlerinden, literatür taramasından, konu ile ilgili yurt içinde ve yurt dışında yayınlanmış kitaplar ve makaleler ile gazete haberlerinden faydalanılmış, çalışma ile ilgili birincil kaynaklara ulaşılmaya çalışılmıştır. Tez, 4 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; kavramsal çerçeve, ikinci bölümde; Ortadoğu'da İslam'ın doğuşu, İslam devleti deneyimleri ve siyaset ilişkisi, üçüncü bölümde; 1979-2018 yılları arasında Ortadoğu'da Siyasal İslam ile ilgili gelişmeler ve dördüncü bölümde; Siyasal İslam'ın Türkiye siyasal hayatına yansımaları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to reveal the evolution of political Islam in the Middle East and its reflections on Turkey's political life on the light of the events that occurred in the Middle East in 1979. During the preparations for this study, it is benefited from qualitative research methods, literature review, books, articles and journals published in domestic and foreign, and the primary sources related to the study were tried to be reached. This thesis consists of 4 chapters. In the first chapter; conceptual framework, in the second chapter; the birth of Islam in the Middle East, the experiences of the Islamic state and the relationship of politics, in the third chapter; developments in Political Islam in the Middle East between 1979-2018 and in the fourth chapter; reflections of political Islam on Turkish political life have been discussed.