Hakem kararlarının iptali
The setting aside of arbitral awards
- Tez No: 530601
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÖZBAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Tahkim, Hakem Kararı, Hakem Kararlarının İptali, İptal Davası, Arbitration, Arbitral Award, The Setting Aside of Arbitral Awards, Setting Aside Action
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 275
Özet
Tahkim yargılamasında hakem veya hakem kurulu tarafından verilen kararlar, kesin hüküm oluşturur ve icra edilebilirler. Hakem kararlarının denetimi bakımından Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda iptal davası kabul edilmiştir. Hakem kararlarının iptali konusunun incelendiği bu çalışmada, ilk olarak tahkim ve kanun yolları hakkında genel bilgiler verilerek, tahkimde kanun yolları hakkında karşılaştırmalı hukukta yer alan düzenlemeler incelenmiştir. İptal davasının amacı, hukuki niteliği, şartları ve iptal davasında usul konuları ele alınarak, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda sınırlı olarak sayılan iptal sebepleri incelenmiştir. Ayrıca çalışmada, iptal incelemesi, sonuçları, iptal davası sonucunda verilen karara karşı temyiz yoluna başvurulması ve hakem kararlarının yargılamanın iadesi yolu ile iptali konularına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In arbitration, arbitral awards are definitive judgements and can be executory. In terms of the control of the arbitral awards, setting aside of arbitral awards is accepted in Code of Civil Procedure. In this study, in which the setting aside of arbitral awards is examined, first of all general informations about arbitration and judicial reviews were given, the regulations in comparative law about judicial reviews in arbitration were examined. Setting aside causes that are limited in the Code Of Civil Procedure, were evaluated with handling the purpose of the setting aside, legal characteristic, conditions and procedures in setting aside. Also in the study, review on setting aside, results, the consulting appeal of the decision and the cancellation of the arbitral awards with reopening.