The rise of Anglophone nationalism in cameroon: 1960s t0 the 1990s
Kamerun'da Anglofon milliyetçiliğinin yükselişi: 1960'lar-1990'lar
  1. Tez No: 530602
  2. Yazar: DERICK SUH EFUETZI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE DENİZ YÜKSEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Anglofonlar, Frankofonlar, Kamerun, Marjinalleşme, Milliyetçilik, Anglophones, Francophones, Cameroon, Marginalization, Nationalism
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu tez, azınlık Anglofonlar ile Kamerun'daki çoğunluk Frankofonlar arasındaki başarısız ulus oluşturma sürecini, 1961'de yeniden birleşmeyi takiben, cumhuriyeti karakterize Eden siyasal, ekonomik ve sosyo-kültürel isyanlara odaklanarak tartışmaktadır. Anglofonlar, Kamerun'daki 10 bölgeden ikisi olan Kamerun'un kuzeybatı ve güneybatı bölgelerindeki topluluktur. Anglofonlar, Temmuz 1961'de Foumban'da Fransız Kamerun'la eşitliğe dayanan ve tek bir devlet kurmak için bir araya gelen eski İngiliz Güney Kamerunun halkıdır. Bu tez aşağıdaki soruları cevaplamaya çalışmaktadır: Anglofonların şikayetleri nelerdir? AnglofonlarKamerun'un gelişiminin bir parçası olarak mı biliniyor?Kamerun'da Anglofon milliyetçiliğinin yükselişi azınlık meselesi mi yoksa sosyal içermeyle ilgili bir konu mu?Sosyal içerme ile farklı yönetim tarzlarına sahip toplumların bir arada yaşamasını kastediyorum.Bu tezin amacı, eski İngiliz Güney Kamerunları ve La Republique du Cameroun'un eşit devletler birliği ve 1961'de Foumban'da kabul edilen“Federasyon maddesinin”Anglofonların marjinalizasyonu sonucu nasıl ihlal edildiğini ele almaktadır. Tez beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, tezde ne tartışılacağına dair genel bir bakış sunmaktadır.İkinci bölüm, tezin incelediği bazı terimleri tanımlar; milliyetçilik, Anglofon, asimilasyon ve ilhak.Üçüncü kısım, Kamerun'un tarihsel bir analizidir ve Foumban'daki iki toplum arasındaki birliği tartışır.Dördüncü bölüm, Anglofon sorununa, marjinalleşmeye ve 1990'larda milliyetçiliğin yükselmesine yol açan eşitliğe dayalı“Foumban maddesinin”ihlal edilmesini ortaya koymaktadır.Beşinci bölüm mevcutkrizden çıkmak için önerilerde bulunur.Bu tez, ilgili bireylerin ve uluslararası toplumun, tam teşekküllü bir savaşa dönüşmeden önce tarihi gerçeğe dayanarak duruma müdahale etmesine dikkat çekmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis discusses the failing nation-building process between the minority Anglophones and majority Francophones in Cameroon as per the aftermath of unification in 1961 which has given birth to the present political, economic and socio-cultural upheavals that characterized the republic. The Anglophones are the people of the northwest and southwest regions of Cameroon who constitute two out of 10 regions in Cameroon. The Anglophones are a“People”of the former British Southern Cameroons who entered into a union based on equality with the Cameroun Republic at Foumban in July 1961with the aim to form a single state. This thesis tries to answer the following questions: What are the grievances of the Anglophones? Are the Anglophones recognized as part of development of Cameroon? Is the rise of Anglophones Nationalism in Cameroon more of a minority issue or an issue of social cohesion? By social cohesive, I mean both people living together as a unified country with different ideologies and systems of governance. The objective of this thesis is to portray the unification of the former British Southern Cameroons and La Republique du Cameroun in a union of equal states at Foumban in 1961 as stated in the“Federation Clause”and how the violation of the“Foumban Clause”has led to the marginalization of the Anglophone in the union. The thesis is divided into five chapters. The first chapter gives an overview of what will be discussed in the thesis and its structure. The second chapter defines some terms that the thesis explores such as; nationalism, Anglophones, assimilation and annexation. The third chapter gives a historical analysis of the Cameroons and explains the union between both people at Foumban. The fourth chapter elucidates the non-respect of the“Foumban Clause”based on equality leading to Anglophone problem (s), marginalization and the Rise of Nationalism in the 1990s. The fifth chapter is the conclusion and proposes suggestions for the prevailing crisis. This thesis seeks to call on the attention of concerned individuals and the international community to intervene and redress the situation based on historical truth before it escalates into a full-fledged war.