Çevresel vergilerin ekonomik etkileri: Karbon vergisi
Economic effects of environmental taxes: Carbon tax
- Tez No: 530608
- Danışmanlar: PROF. DR. HANİFE DİLEK YILMAZCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Çevre Vergisi, Karbon Vergisi, Enerji Vergisi, Kaynak Vergisi, Kirlilik Vergisi, Avcılık ve Balıkçılık Vergisi, Taşıma Vergisi, Environment Tax, Carbon Tax, Energy Tax, Source Tax, Pollution Tax, Hunting and Fishing Tax, Shipping Tax
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Karbon gazı salınımları sera etkisine, sera etkisi küresel ısınmaya, küresel ısınmada iklim değişikliğine neden olmaktadır. İklim değişikliği bu gün için bütün dünyanın en büyük ortak problemidir. Bu problemi çözümü için BM, OECD ve AB gibi uluslararası örgütler ekonomik büyümeye engel olamayan çözüm yolu bulmaya çalışmaktadır. Bu çözümlerden biride karbon vergileridir. Bu konuda yapılan somut çalışmalardan biri, 2012'de Kanada da yapılan Farkların-Farkı ( Differences in Difference ) model çalışmasıdır. Farkların Farkı Modelinde, 2008'de Kanada da ilk defa karbon vergi uygulaması başlatan British Columbia ve Karbon vergisi uygulamayan diğer eyaletlerin 2011 yılına kadar olan büyüme verileri karşılaştırılmıştır. Çalışma sonucu karbon vergisinin ekonomik büyümeyi olumsuz etkilediği ancak karbon emisyonlarını azalttığı bulgusuna ulaşılmıştır. Bu tezde ise British Columbia ait karbon vergisi uygulamaları basit regresyon modeli ile 2008 ile 2015 yıllarını kapsayacak şekilde genişletilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, Karbon vergilerinin sektörlere göre ekonomik büyüme üzerinde etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Carbon dioxide emissions cause greenhouse effect, greenhouse effect causes global warming, global warming causes climate change. Climate change is the biggest common problem of the whole world today. To solve this problem, international organizations such as the UN, OECD and the EU are trying to find a solution that can not prevent economical growth. One of these solutions is carbon tax. One of the concrete works done in this regard is the Difference in Difference model work done in Canada in 2012. Differences in the Firm Model, the growth data for the first time in Canada in 2008 and the other provinces that did not apply the carbon tax in 2011 are compared. The study found that carbon taxation negatively affects economic growth but reduces carbon emissions. In this thesis, British Columbia's carbon tax applications were expanded to cover the 2008 to 2017 period with simple regression modeling. According to the findings, it is concluded that carbon taxes have an effect on economic growth.