Submukozal invazyonu olan yüksek dereceli mesane tümörü olan hastalarda klinik ve patolojik verilerin prognoza etkisi
The effect of clinical and pathological parameters on prognosis for high grade bladder tumor patients with submucosal invasion
  1. Tez No: 530646
  2. Yazar: İSMAİL ÖNDER YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VOLKAN İZOL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Mesane kanseri, nüks, progresyon, Bladder cancer, recurrence, progression
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Mesane ürotelyal karsinomu tanısı koyulan hastaların %75'i tanı anında KİOMK'dir. KİOMK'lerinin zamanla %70'den fazlasında nüks, %10'dan fazlasında ise T2 progresyonu görülmektedir. Biz de çalışmamızda KİOMK'lerinde çeşitli demografik, klinik ve patolojik verilerin prognoz üzerine olan etkilerini incelemeyi amaçladık. Gereç Yöntem: Hastanemizde 2006-2018 yılları arasındaki patolojik değerlendirmesi T1G3 mesane ürotelyal karsinomu olan hastalar retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların demografik verileri; yaş ve cinsiyet, klinik verileri; tümör boyutu, tümör sayısı ve NLR, patolojik verileri ise; submukozal invazyon derinliği, eş zamanlı CİS varlığı, eş zamanlı LVİ varlığı ve varyant histoloji varlığıydı. Bu verilerin KİOMK'lerindeki çeşitli prognostik faktörler ile ilişkisi istatistiksel olarak incelendi. Bulgular: Patolojik tanısı T1G3 olan 157 hastadan 63 tanesi kriterlere uymadığı için çalışma dışı bırakıldı. Çalışmaya dahil edilen 61 hasta primer, 33 hasta sekonderdi. Medyan takip süresi 36,50 (2-150) aydı. Hastaların 80'i (85,1%) erkek, 14'ü (14,9%) kadındı (p< 0,05). Yaş ortalaması erkeklerin 64,6±9,4 kadınların 68,1±12,3 idi (p> 0,05). Genel yaş ortalaması 65,19±9,9'du. Hastaların 47'sinde (50%) nüks, 27'sinde (28,7%) progresyon görüldü. Nükse kadar geçen süre ortalama 9±4 (1-83), progresyona kadar geçen süre ortalama 17.1±2 (2-70) aydı. Genel sağkalım ortalama 92,2±8,0 ay idi. Nüks ihtimali ve progresyon ihtimali açısından tümör boyutu (p= 0,039), tümör sayısı (p= 0,022), NLR (p= 0,048) ve eş zamanlı LVİ varlığı (p= 0,011) anlamlı bulundu. Nükse ve progresyona kadar geçen süre ile hiçbir parametre arasında korelasyon bulunmadı (p>0,05). Genel sağkalım ile sadece NLR arasında korelasyon bulundu (p= 0,048). Sonuç: Bu bulgulara göre tümör boyutu, tümör sayısı, NLR ve LVİ'nin KİOMK'lerinde prognostik öneminin olduğu görülmüştür. Diğer parametreler ile prognostik faktörler arasında korelasyon bulunmaması, çalışmanın retrospektif olmasına, hasta sayısının az olmasına, hasta gruplarının dağılımında heterojenite olmasına ve erken sistektomi yapılan hasta grubunun çalışmamızda yer almasına bağlı olabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Patients diagnosed with bladder urethelial carcinoma are NMIBC with %75 rate at the beginning. It is observed that more than %70 of NMIBC patients have recurrence in time and more than %10 will have T2 progression. In this study, we aimed at investigating the effect of demographic, clinical and pathological parameters on prognosis in NMIBC. Method and materials: Patients with bladder T1G3 urethelial carcinoma pathology are assessed retrospectively, who have been treated in our hospital in between 2006-2018. The data spectrum of the patients according to key aspects are; demography: age, sex; clinical: tumor size, number of tumors and NLR; pathology: submucosal invasion depth, existence of concurrent CIS, existence of concurrent LVI and existence of variant histology. The statistical correlation between these variations and a number of prognostic factors in NMIBC is analyzed. Findings: 63 out of 153 patients with T1G3 pathological diagnosis did not meet the pre-determined criteria, hence excluded. Out of the patients included in the study, 61 were primary and 33 secondary. Median length of follow-up was 36.5 (2-150) months. We had 80 male (85.1%) and 14 female (14.9%) patients (p< 0.05). Average age was 64.6±9.4 for male and 68.1±12.3 for female (p> 0.05) with an overall average age of 65.2±9.9. 47 patients (50%) had recurrence and 27 (28.7%) had progression. Average period of time until recurrence and progression was 9±4 (1-83) and 17.1±2 (2-70) months respectively. Overall survival period was 92.2±8.0 months. In terms of recurrence and progression probability, the effects of tumor size (p= 0.039), number of tumors (p= 0.022), NLR (p= 0.048) and existence of concurrent LVI (p= 0.011) were statistically significant. Period of time until recurrence or progression was not correlated with any of the parameters in the study (p>0.05). Overall survival was only correlated with NLR (p= 0.048). Result: It has been found out that, tumor size, number of tumors, NLR and LVI has prognostic consequences in NMIBC patients. The lack of correlation between other parameters and prognostic factors might be due to the retrospective nature of the study, low number of patients, heterogeneity in patient groups and finally the existence of early cystectomy patients in our sample set.