2004-2014 yıllarında Türk basınında geleneksel Türk inanışları ile ilgili yayınların dinler tarihi açısından değerlendirilmesi
An evaluation of publications related to traditional Turkish beliefs in Turkish press between 2004-2014 on the basis of history of religions
- Tez No: 530735
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Halk Bilimi (Folklor), Religion, Folklore
- Anahtar Kelimeler: Halk inancı, medya, gelenek, batıl, şirk, Beliefs of public, media, tradition, superstitious, shirk
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Türk milletine gerçek anlamda kimlik kazandıran onu diğer milletlerden ayırıp tarihte iz bırakmasını sağlayan örf, adet, gelenek, göreneklerin tamamı Türk Halk İnanışları olarak nitelendirilmektedir. Bu inanışlar zaman zaman Türk yazılı ve görsel basınının da ilgisini çekmektedir. Kimi zaman batıl, kimi zaman şirk, bazen de güzel bir gelenek olarak gösterilen Türk halk inanışları bir kültürü renklendiren en güzel öğelerdir. Basında her ne kadar hak ettiği ilgiyi göremese de bu inanışları Türk toplumunun yaşayışından uzaklaştırmak imkansızdır. İslam'ı kabul etmiş yada etmemiş olsun Türkler bu inanışlarından hiçbir şekilde vazgeçmemişlerdir. Girmiş oldukları dinlerde bir şekilde inanışlarını yaşatmışlardır. Bu kültürün yaşatılması devamlılığının sağlanması Türk halkının milli benliğini koruması açısından önem arz etmektedir. Binlerce yıldır nesilden nesil'e aktarıla gelen Türk halk inanışları her biri birbirinden değerli inanışlardır. Bu inanışların gelecek kuşaklara aktarılıp tanıtılmasında özellikle kültürün taşıyıcısı konumunda olan ailelerin rolü çok büyüktür. Bununla birlikte yazılı ve görsel basınında rolü yadsınamaz düzeydedir. Osmanlının son dönemleri ve özellikle Cumhuriyetin ilanı ile birlikte yazılı basın hızla çoğalmıştır. Son yirmi yılda televizyon, radyo ve gazete gibi yazılı ve görsel basın kuruluşlarının hızla çoğalması sonucunda Türk halk inanışları kendisine televizyon programlarında gazete haberlerinde ve daha farklı alanlarda yer bulabilmiştir. Ayrıca yapılan tez, seminer vb. çalışmalarda Türk halk inanışlarına ilgi eskiye oranla biraz daha artmıştır. Bu çalışmada ülkemizde var olan bir takım inanış ve uygulamalara karşı Türk yazılı, sözlü ve görsel yayın kurumlarının bakışı ortaya konularak dinleri kendine has bir yöntemle ele alan ve din bilimleri içerisinde ayrı ve özel bir yere sahip olan Dinler Tarihi disiplininin ilke ve yöntemleri çerçevesinde değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Customs, customs, traditions and customs that distinguish the Turkish nation from other nations and leave a trace in history are all described as Turkish People's Beliefs. Those beliefs attract attention in Turkish written and visual media. The Turkish folk beliefs, sometimes shown as superstitious, sometimes shirk, and sometimes beautiful traditions, are the finest items that color a culture. It is impossible to remove these beliefs from the life of the Turkish community although it cannot get the attention it deserves in the media. The Turks, who have accepted Islam or not, have not given up their beliefs in any time. In any religions, they have experienced their beliefs. Ensuring the continuation of this cultural life is important in terms of protecting the national identity of the Turkish people. The Turkish folk beliefs, which have been passed down from generations to generations for thousands of years, are valuable beliefs. The role of families who are cultural carriers in the transmission and promotion of these beliefs to future generations is enormous. However, the role of written and visual media is undeniable. Upon the recent periods of the Ottoman Empire, and especially the proclamation of the Republic, written press has increased rapidly. In the last two decades, as a result of the rapid growth of written and visual media such as television, radio and newspapers, Turkish folk beliefs have appeared in television programs, in newspaper news, and in different areas. In addition, interest in Turkish folk beliefs has increased a little more than the previous ones in thesis, seminar etc. studies. In this study, it was aimed to evaluate Turkish literature, verbal and visual publishing institutions against a number of beliefs and practices in our country and to evaluate them within the framework of the principles and methods of the History of Religion discipline, which deals with religions in a unique way and has a special and unique place in religious sciences.