Kavram olarak ötekiye göre Sevim Burak'ın tiyatro metinlerinin incelenmesi
Examination Sevim Burak's plays as a conception of others
  1. Tez No: 530843
  2. Yazar: TOLGA DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜNİP MELİH KORUKÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Öteki, Özne Nesne İlişkisi, Ben Ve Başkası, Sevim Burak, Oyun İnceleme, Other, Subject-Object Relevance, Myself and Other, Sevim Burak, Research of Playbook
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Drama ve Oyunculuk Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tiyatro Yönetmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Kavram olarak öteki; insanın doğası gereği bir başka insana ihtiyaç duyması, insanın sosyal bir varlık olması gereği, yaradılışı icabı ortaya çıkmaktadır. İnsanlık tarihi boyunca başta Antik Yunan Filozofları olmak üzere öteki kavramına sayısız düşünür yaklaşım getirmektedir. Öteki kavramı felsefe, din, sosyoloji, psikoloji, antropoloji başta olmak üzere sosyal bilimlere konu olmaktadır. Araştırma boyutu bir yana dursun; öteki kavramı ötekileştirme boyutuna geçtiği an itibariyle; tavır ve anlam değiştirerek insana yakışmayan bir pencereyle ırkçılık boyutuna varabilmektedir. 20. Yüzyıla kadar bu anlam değişikliği toplumların siyasi yapıların bir parçası olarak kalmaktadır. Bu ayrımın olumsuzluğuna değinen belki de en önemli kişi Levinas olmaktadır. Irkçılık bir yana dursun; öteki kavramı, cinsel ayrımcılığa da gidebilen bir başlık olmaktadır. Yine 20. Yüzyıla kadar ayrımcılığın koyu şekliyle cinsel ayrımcılık; toplumlarda gözlenebilmektedir. Öteki kavramına değinen yerli yazarlardan biri de 20.yüzyılda farklılığıyla öne çıkan Sevim Burak olmaktadır. Sevim Burak yazın hayatına getirdiği yeni bakış açısı, imgelem gücünü ortaya koyması, anlamın yetmediği noktalarda gerek bilinç akışı tekniğiyle gerek anlamı güçlendirmek için kullandığı fotoğraf ve sembollerle dikkat çeken bir yazar olmaktadır. Sevim Burak yazdığı 3 oyun metniyle öteki kavramını bir başka boyuta taşımaktadır. Sahibinin Sesi isimli eser; bir kalp gibi ötekileştirmeyi konu edinmektedir. Söz konusu eserde Bilal Bağana isimli karakter evlilik dışı ilişki yaşadığı Zembul Allahanati başta olmak üzere bütün mahalleyi ötekileştirmektedir. Yazarın bir diğer ötekileştirmeye konu olabilecek eseri Everest My Lord olmaktadır. Everest My Lord birincil olarak amacı anlama yenilik getirmek olmasına rağmen; eserin geçtiği mekânın demokrasi kürsüsü bulunan Hyde Park olması durumuyla ötekileştirme karşısında tavır alan bir eser olmaktadır. Yazarın yazdığı bir diğer oyun metni İşte Baş, İşte Gövde, İşte Kanatlar olmaktadır. Söz konusu eser İstanbul'da Kuzguncuk semtinde geçmektedir. Burada 1940'lı yıllarda olduğu tahmin edilebilecek, iki mahalleli kadının hikayesi anlatılmaktadır. Bu eserde geçtiği semt itibariyle ötekileştirme karşıtı; kozmopolit bir yapıyı savunan bir pozisyondadır. Yazarın 3 eseri içinde tavrının, duruşunun ötekileştirme karşıtı olduğu söylenilebilir.
Özet (Çeviri)
The Conception of others emerges from the humans ' nature of necessity of other people, a social member of society and humans ' creation. During history, the humankind, starting with the antique Hellenistic philosophers and countless other philosophers attribute a meaning to the conception of others. Social sciences like philosophy, sociology, psychology, anthropology, and religions become subject to the concept of others. Researching or seeking the concept of others can sometimes show as a marginalization of some parties and groups and changes its attitudes and real meaning. It evolves into discrimination of others and it is not a normal behavior. Misjudging the concept of others has remained the part of the political societies until the 20th century. Alienation of others causes problems with a society; one of the most important people took attention to this negativity that was Levinas. Racial discrimination is not just the only problem in the meantime extreme sexual discrimination has observed by the end of the 20th century. One of Turkey's native writer Sevim Burak studied conception of other in the 20th century. He brings a new perspective to his literature life, how he presents his imagination power, when the words are not enough to convey the meaning he supports this with stream-of-consciousness technique also he uses visual aids to strengthen the meaning such as photograph and symbols which makes him worth mentioning. Sevim Burak's three playbook conveys the contents of other's concept to a different point of view. One of his works `voice of owner` mentions about alienated just like a heart. The topic of this work character named Bilal Bağana is having an affair with Zembul Allahanati being in the first place he alienates her plus whole his neighborhood. Another work of his Everest My Lord's subject is the alienation of others. Although this work's prior target is to bring a new perception on the meaning, the place in the text `Hyde Park` represents `desk of democracy` in this aspect opposing the system of otherization. Sevim Burak's another playbook named, `Here it is the head, the trunk and the wings`. The playbook content takes place in Istanbul's Kuzguncuk district. This work mentions about neighborhood residents of two women's story, it indicates us narrative taking place in the years of 1940s. The story's place district of Kuzguncuk known as it the cosmopolitan structure and it objects to otherization of people. We can say that the writer's three playbooks stand against toward the alienation of others.