Teknolojik gelişmelerin istihdama etkileri
The effects of technological achievement on employment
- Tez No: 530937
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ATAKİŞİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Teknolojik Gelişme, İnovasyon, Teknik Yenilik, Teknik Birikim, Yaratıcı Yıkım, Otomasyon, Üretim İlişkileri, Robotik Sistemler, Technological Development, Innovation, Technical Improvement, Creative Destruction, Automation, Relations of Production, Robotic Systems
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Tarih boyunca teknolojik gelişmeler üretim sistemini sürekli olarak etkilemiş, dönem dönem toplum yaşamı ve iktisadi düzende devrimsel nitelikte değişimlere neden olmuş ve buna paralel olarak bir yanda uygulama alanı bulduğu sektörlerde işsizliğe neden olurken, diğer yanda yeni sektörlerin ve bunlara bağlı yeni yan sanayilerin ortaya çıkmasına da neden olmuştur. Bu bağlamda teknolojik gelişmelerin bir yönüyle işsizliğe neden olurken, diğer yönüyle de yeni istihdam olanaklarını doğurduğu söylenebilir. Bu da beraberinde teknolojik gelişmelerin istihdam üzerindeki nitel ve nicel etkileri üzerine birtakım tartışmalara neden olmuştur. Söz konusu tartışmaların temel sorunu özellikle teknolojik yeniliklerin nihaî anlamda işsizliği arttırıp arttırmadığı konusuna odaklanmıştır. Üretim sistemlerinin evrimsel süreci ve bununla birlikte ilerleyen insanlık tarihi boyunca, teknolojik gelişmeler çalışma koşullarında, üretimde ve endüstri ilişkilerinde köklü değişikliklere yol açmış, her defasında verimlilik artışına ve üretim koşullarının yeğinleşip daha da verimli hale gelmesine ve dolaylı olarak istihdam hacminin de artmasına ön ayak olmuştur. Bununla birlikte özellikle yirminci yüzyılın son çeyreğinde başlayan ve“yeni teknolojik devrim”olarak adlandırılan sürecin öncekilerden farklılık arz ettiği ve tarihsel açıdan bir kırılma noktası olduğu iddia edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Throughout history, technological achievement has continuously affected the production system. From time to time it has caused revolutionary changes in the economic order and community life, and concordantly while it has caused unemployment in the sectors it has been implemented to, it has also led to the emergence of new sectors and therefore new sub-industries. In this regard, it can be said that technological development brings along with itself both unemployment and new employment possibilities at the same time. This has caused several debates regarding the qualitative and quantitative effects of technological development on employment. The main focus of the mentioned debates has been that whether the advance in technology has caused the unemployment to eventually increase or not. Throughout the evolution process of production systems and the history of humanity, technological development has caused radical changes in working conditions, production and industry relations, every time it has led to efficiency increase, maturation of production conditions and indirectly, the increase of employment volume. In addition to this, it is claimed that the process which started in the last quarter of the twentieth century is named as“the new technological revolution”differs from the previous ones and is a break point in the historical aspect.