İzmir İli Emniyet teşkilatı çalışanlarının bağlanma stilleri, kişilik özellikleri, kişilerarası çatışma çözme yaklaşımlarına göre internet kullanımlarının incelenmesi
Research on internet usage of İzmir provincial police directorate personnel according to attachment styles, personality characteristics and interpersonal conflict solving approaches
- Tez No: 530960
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ YÜNCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Psychiatry, Psychology
- Anahtar Kelimeler: internet, kişilik, çatışma, bağlanma, Internet, Personality, Conflict, Attachment
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Madde Bağımlılığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Bu araştırma İzmir ili emniyet teşkilatı çalışanlarının beş faktör kişilik özellikleri, bağlanma stilleri ve kişilerarası çatışma çözme yaklaşımlarına göre internet kullanımlarının incelendiği kesitsel ve tanımlayıcı bir çalışmadır. Dünyada ve ülkemizde genellikle öğrenciler ve gençlerin problemli internet kullanımı sergiledikleri ve bu durumun yaşam kalitesini etkilediğini ortaya koyan çalışmalar yapıldığı ve diğer grupların göz ardı edildiği gerçeğinden hareketle, her geçen gün teknolojik imkanları daha fazla kullanmaya başlayan ve bir alt kültüre sahip emniyet teşkilatı çalışanlarında problemli internet kullanımının bulunup bulunmadığı, bu durumun sebeplerinin neler olabileceği ve elde edilen veriler ışığında bu durumun ortadan kaldırılması yoluyla emniyet teşkilatı çalışanlarının yaşam kalitelerinin arttırılarak yürütülmekte olan iç güvenlik hizmetinin verimliliğinin ve etkinliğinin artırılması adına böyle bir çalışmanın yapılması gerekli görülmüştür. Araştırmanın evrenini 2013-2014 yıllarında İzmir il emniyet müdürlüğü kadrosunda çalışan emniyet teşkilatı çalışanları oluşturmaktadır. Yapılan çalışmanın örneklemini ise İzmir il emniyet müdürlüğüne bağlı 11 şube müdürlüğünde aktif olarak görev yapmakta olan 10'u kadın, 327'si erkek toplam 337 emniyet teşkilatı çalışanı oluşturmaktadır. Katılımcıların 2'si genel idari hizmetli memur, 311'i Polis memuru, 6'sı baş polis, 14'ü komiser yardımcısı, 4'ü de komiserdir. Araştırmada kişisel bilgi formu, internet bağımlılığı ölçeği, kişilerarası çatışma çözme yaklaşımları ölçeği, beş faktör kişilik özellikleri envanteri ve yakın ilişkilerde yaşantılar envanteri kullanılmıştır. Yapılan araştırmada beş faktör kişilik özelliklerinin alt boyutları olan dışa dönüklük, duygusal tutarsızlık, yumuşakbaşlılık, öz denetim/sorumluluk ve gelişime açıklık boyutları ile problemli internet kullanımı arasında ilişki bulunmuştur. Yakın ilişkilerde yaşantılar envanterinin alt boyutları olan kaygı ve kaçınma puanları ile problemli internet kullanımı arasında da ilişki bulunmuştur. Yine korkulu, saplantılı, kaçınan ve güvenli bağlanma stilleri ile iki grup yani normal ve problemli internet kullanıcıları arasında farklılık bulunmuştur. Kişilerarası çatışma çözme yaklaşımlarının alt boyutları olan özel-genel davranış ve yaklaşma-kaçınma puanları ile iki grup yani normal ve problemli internet kullanıcıları arasında fark bulunamamıştır. Kişilerarası çatışma çözme yaklaşımlarının diğer alt boyutları olan yüzleşme, duygusal ifade ve kendini açma boyutları ile iki grup yani normal ve problemli internet kullanıcıları arasında fark istatistiksel olarak anlamlıdır. Sonuç olarak yapılan çalışma ile demografik özellikler, bağlanma stilleri, kişilik özellikleri ve çatışma çözme yaklaşımlarının internet kullanım durumu ile ilişkili olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is a cross-sectional and descriptive study on internet usage of İzmir Provincial Police Directorate personnel according to five-factor model of personality, attachment styles and interpersonal conflict resolution approaches. Considering the fact that studies on problematic internet usage and its effects on quality of life are usually about students and teenagers and other groups are ignored all around the world and our country, this study is considered necessary to increase efficiency and effectiveness of internal security services by the way of improving police directorate personnel's quality of life by determining whether there is problematic internet usage of police directorate personnel who use technological opportunities day by day and have a subculture, what may cause this situtation and eliminating this situation in the light of data obtained. The population of the research consists of police directorate personnel who work in İzmir Provincial Police Directorate in years of 2013 and 2014. The sample of the research consists of totally 337 police directorate personnel (10 women and 327 men) who get duties in 11 branch offices related to İzmir Provincial Police Directorate. 2 of participants are administrative officers, 311 are police officers, 6 are chief police officers, 14 are deputy inspectors and 4 are inspectors. Personal information form, Internet addiction scale, interpersonal conflict resolution approaches scale, five factor personality inventory and inventory of experiences in close relationships. In researches, relationships are examined between dimensions of extraversion, neuroticism, agreeableness, conscientiousness and openness which are subdimensions of five-factor personality characteristics and problematic Internet usage. And also, relationships are determined between anxiety and avoidance points which are subdimensions of inventory of experiences in close relationships and problematic Internet usage. Difference is detected between attachment styles with fear, obsession, avoiding and confidence and two groups who are normal and problematic Internet users. No difference is found between public-private behaviour and approach-avoidance points which are subdimensions of interpersonal conflict resolution approaches and two groups who are normal and problematic Internet users and it can be said that points given are close to each other. Significiant difference is detected between confrontation, emotional expression and self-disclosure which are other subdimensions of interpersonal conflict resolution approaches and two groups who are normal and problematic Internet users and it can be said that there are relationships between these factors and Internet usage. As a conclusion, in the study, it is examined that demografic properties, attachment styles, personal characteristics and interpersonal conflict resolution approaches are related to Internet usage.