Çanakkale Cephesi'nde ikmal faaliyetleri (1914-1916)
Military supply activities in the Çanakkale Wars (1914-1916)
- Tez No: 531021
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR SARISIR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: First World War, Gallipoli Front, Supply, Resupply
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 449
Özet
Çanakkale muharebelerinde kazanılan başarı siyasi ve askeri yönleriyle I. Dünya Savaşı'nda önemli bir yere sahiptir. Günümüze kadar bu başarının açıklanmasında daha çok askeri safahatlarla yetinilmiştir. Oysa savaşın sevk ve idarisinin devamı için en önemli unsur, ikmal/bütünleme faaliyetleridir. Cephenin ikmali, bugünkü manada bir lojistik hizmetinden daha kapsamlı şekilde maddi ve manevi unsurların seferber edilmesi anlamına gelmektedir. Bu çalışmada Çanakkale bölgesindeki seferberlik faaliyetlerinden başlayarak Çanakkale Cephesi'nin kapanmasına kadar geçen sürede askeri birliklerin her türlü ikmal faaliyeti, ATASE arşivi ana ekseninde incelenmeye çalışılmıştır. Böylece muharebenin kazanılmasında ikmal hizmetlerinin kritik ve hayati rolü değerlendirilmeye çalışılmıştır. Anahtar Kelime: I. Dünya Savaşı, Çanakkale Cephesi, İkmal, Bütünleme.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The success achieved from the battles of Gallipoli has a significant position in the First World War due to its political and military aspects. Until now, military phases were usually preferred for the explanation of this victory. Yet, the most important elements for the continuation of the conduct of war are supply/resupply activities. Supplying the front means the mobilization of material and moral elements, which would be more comprehensive than today's logistical services. In this study, we tried to examine every type of supply activities of military units starting from the mobilization actions in the Çanakkale region, lasting through the duration until the closing of the Gallipoli Front. Our study has been conducted mostly on materials from the ATASE archive. Thus, we have attempted to evaluate the critical and vital role played by supply activities on the victory won in this front.