Kalıcı üriner kateteri çıkarmadan önce klemplemenin idrar miktarı ve miksiyon süresine etkisi
The effects of clamping on the micturation time and the amount of urine before removing the indwelling urinary catheter
  1. Tez No: 531055
  2. Yazar: DUYGU BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA KHORSHTD
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Klempleme, üriner kateterizasyon, hemşirelik, Clamping, urinary catheterization, nursing
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırma, kalıcı üriner kateteri çıkarmadan önce kateteri klemplemenin idrar miktarı ve miksiyon süresine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Örneklemi Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nin Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde total diz ve kalça protezi ameliyatı geçiren 60 hasta oluşturmuştur. Veriler 25 Mart 2016 – 21 Aralık 2017 tarihleri arasında toplanmıştır. Yaş grubu ve cinsiyete göre randomize edilerek 60 hasta çalışma kapsamına alınmıştır. Uygulama grubundaki hastalarda kalıcı üriner kateteri çıkarma istemi verildikten sonra, idrarın mesanede birikmesi için hastaların kalıcı üriner kateteri 3 saat süreyle üst üste iki kez klemplenmiştir ve her 3 saatin sonunda klemp açılarak 5 dakika süreyle idrarın akması sağlanmıştır. Kontrol grubundaki hastalarda ise klempleme yapılmaksızın kateter çıkarılmıştır. Kateter çıkarıldıktan sonra ilk idrar yapmada çıkan idrar miktarı ölçülmüş olup ilk miksiyon süresi dakika olarak hesaplanmıştır. Verilerin analizinde Ki-kare ve Mann Whitney U testi kullanılmıştır. Sonuç olarak kalıcı üriner kateteri çıkarmadan önce klemplemenin idrar miktarını ve miksiyon süresini etkilemediği saptanmıştır. Total diz ve kalça protezi ameliyatı geçiren hastalarda kalıcı üriner kateter çıkarılmadan önce katetere klempleme uygulanmamalıdır.
Özet (Çeviri)
This research was made to examine the effect of clamping on the micturation time and the amount of urine before removing the indwelling urinary catheter. The sample consists of 60 patients who had undergone a total knee arthroplasty and total hip replacement surgery at Clinic of Orthopedics and Traumatology of Ege University Medical Faculty Hospital. Data were collected between the date of March 25, 2016 and December 21, 2017. Sixty patients who were randomized according to the age group and gender were included in the study. After receiving request to removal the indwelling urinary catheters in patients in the experimental group, the patient's indwelling urinary catheter was clamped twice for 3 hours for urine to accumulate in the bladder and clamping was performed at each clamping interval and urine flow was provided for 5 minutes. In the control groups patients, the catheter was removed without clamping. After removal of the catheter, the amount of urine in the first urine was measured and the first micturation time was calculated as minutes. In analysis of the data Chi-Square test and Mann Whitney U test was used. As a result, it was determined that the clamping does not affected the micturation time and the amount of urine before the indwelling urinary catheter was removed. The catheter clamping should not be applied before removing the indwelling urinary catheter, in patients who had undergone a total knee arthroplasty and total hip replacement surgery.