A comparative study of aldous huxley's Point Counter Point and Ahmet Hamdi Tanpınar's The Time Regulation Institute within the context of Menippean satire
Aldous Huxley'nin Point Counter Point ve Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Saatleri Ayarlama Enstitüsü eserlerinin Menippusçu hiciv geleneği açısından karşılaştırmalı incelemesi
- Tez No: 531089
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN BAKTIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Comparative Literature, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Menippusçu Hiciv, Aldous Huxley, Ahmet Hamdi Tanpınar, Menippean Satire, Aldous Huxley, Ahmet Hamdi Tanpınar
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışma, İngiliz yazar Aldous Huxley'nin Point Counter Point (Ses Sese Karşı) (1928) ile Türk yazar Ahmet Hamdi Tanpınar'ın Saatleri Ayarlama Enstitüsü (The Time Regulation Institute) (1961) isimli çalışmalarını Menippusçu hiciv bağlamında karşılaştırmalı olarak incelemektedir. İki uzak edebiyat arasında karşılaştırma yapmayı sağlayan şey her iki eserin de Menippusçu hicvin özelliklerini taşıdığı iddiasıdır. Bununla birlikte, bu tez, bu iki eserin tamamen aynı edebi özellikler taşıdığı iddiasında bulunmayıp, çağdaş romanlarda Menippusçu hicvin izlerini bulmanın mümkün olacağını tartışmaktadır. Bu çalışmada iki yazarın eserlerini Menippusçu hiciv geleneğinde kasıtlı olarak yazıldıklarını iddia etmeksizin eserlerin nasıl Menippusçu özelliklere uyduklarını göstermek amaçlanmaktadır. Menippusçu hiciv, çok açık şekilde tanımlanamadığı için oldukça tartışmalı bir konu olmasına rağmen, bu tez, önde gelen iki kuramcı Northrop Frye'ın (1973) ve Mikhail Bakhtin'in (1984) geliştirdikleri teorileri esas alacaktır. Frye'a göre, roman merkezli kurgu, okuyucunun edebi eserlerden zevk almasını engeller, bu yüzden, Menippusçu hiciv bu kavrama karşıdır. Bakhtin de, Menippusçu hicvin, diyalojik hayal gücü ve polifonik roman sayesinde monolojik düşünceleri yok etmeyi amaçladığını vurgular (Wang, 1995, p. 35). Geleneksel romandan farklı olarak, Point Counter Point ve Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Menippusçu hicvin özelliklerini barındıran Frye'ın ortaya attığı 'fikir romanı' ve/veya Bakhtin'in ortaya attığı 'polifonik roman' olarak değerlendirilecektir. Özetle, iki eser şimdiye kadar Menippusçu hiciv açısından hiç karşılaştırılmadığı için bu tez edebiyat eleştirisine yeni bir bakış açısı kazandıracaktır.
Özet (Çeviri)
Within the context of Menippean satire, this study examines English author Aldous Huxley's Point Counter Point (1928) and Turkish author Ahmet Hamdi Tanpınar's The Time Regulation Institute (Saatleri Ayarlama Enstitüsü) (1961) comparatively. What provides to make a comparison between the two distant kinds of literature is the claim that both of them include in the characteristics of Menippean satire. However, the present study does not suggest that these two works completely share the same literary traits, yet it argues that it is possible to find out the traces of Menippean Satire in contemporary novels. The aim of the study is to show how these two works conform to the Menippean characteristics without suggesting that the two writers intentionally wrote their works in the convention of Menippean satire. Although Menippean satire is a highly controversial issue because it cannot be defined in certain terms, as a basis, this thesis will use the frameworks put forward by the two leading theorists, Northrop Frye (1973) and Mikhail Bakhtin (1984). To Frye, Menippean satire is against the 'novel-centered conception of fiction' since it prevents readers from getting a taste from the literary works. Similarly, Bakhtin emphasizes that Menippean satire aims at destroying certain beliefs reserved in a monological way by means of 'dialogical imagination and polyphonic novel' (Wang, 1995, p. 35). Unlike a traditional novel, Point Counter Point and The Time Regulation Institute shall be considered in Frye's term as 'a novel of the idea' and/or in Bakhtin's term as 'a polyphonic novel', both of which employ characteristics of Menippean satire. This study, briefly stated, shall put a new face on the literary criticism since there is no study that compares the two works with regard to Menippean satire.