The subjected individual in late modern and postmodern fiction: a comparative study of Aldous Huxley's Brave New World and Kazuo Ishiguro's Never Let Me Go
Modern ve postmodern romanda ''hâkimiyet altındaki birey'' : Aldous Huxley'nin Cesur Yeni Dünya ve Kazuo Ishiguro'nun Beni Asla Bırakma isimli romanlarının karşılaştırmalı analizi
- Tez No: 447549
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PETRU GOLBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Comparative Literature, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: authority, individual, misfit, Brave New World, Never Let Me Go, power, subjected
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu tez Cesur Yeni Dünya ve Beni Asla Bırakma romanlarındaki hâkimiyet altındaki birey kavramını ele almaktadır. Bu tezin amacı kavramla bağlantılı olarak iki roman arasında karşılaştırmalı analiz yaparak hâkimiyet altındaki bireyin ne kadar ileri gidebileceğini ve hâkimiyetten kurtulmak, bir birey olarak değerini kanıtlamak adına ne kadar sınırları zorlayabileceğini görmektir. Bireyin sahip olduğu, onu kalabalıktan farklı kılan ayırıcı niteliklerini ve girişimlerini ortaya koymak adına kavramla alakalı olarak iki romanı ilişkili kılan ortak temalar analiz edilmiştir. Bireyin kurum ile ilişkili olarak içinde bulunduğu hâkimiyet altındaki pozisyonunu keşfetmenin yanı sıra, bu tez diğer hâkimiyet türlerini de ortaya koymaktadır: bireyin diğer birey üzerinde kurduğu hâkimiyet ve öncekilere göre daha karmaşık ve derin olan, kökünü insanın kendisinden, öz benliğinden alan hâkimiyet. nahtar Kelimeler: otorite, birey, uyumsuz, Cesur Yeni Dünya, Beni Asla Bırakma,güç, hâkimiyet altında olan
Özet (Çeviri)
This thesis discusses the subjected individual that is portrayed in Brave New World and Never Let Me Go. The aim of the thesis is to make a comparative analysis about the concept executed in these two novels in order to see how far a subjected individual can go and push the limits to escape from the subjection and prove his/her worth as an individual. The common themes which link the both novels are analysed in relation to the subjected individual in order to expose the attempts and distinctive features of the individual has that make him/her stand out from the crowd. Besides analysing the individual's subjected position in relation to the institution, in this thesis it is aimed to show other types of subjection that the individual suffers from: the subjection which an individual executes over another individual, and the subjection which is deeper compared to previous ones, having its roots within the individual himself/herself.