Tunceli/ Çemişgezek nüfus kayıt defterinin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi (1- 262 sayfalar)
Transaction and evaluation of Tunceli/ Çemişgezek population books (1-262. pages)
  1. Tez No: 531102
  2. Yazar: SAADET KUŞÇU
  3. Danışmanlar: PROF. DÜNDAR ALİKILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
  6. Anahtar Kelimeler: Nüfus sayımları, Nüfus defterleri, Çemişgezek, Population census, population books, Cemisgezek
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 346
Özet
Çemişgezek, sularının bolluğu, sahip olduğu verimli toprakları ve bilhassa müdafaaya elverişli durumu ile eski insanlar için en uygun yerleşim yerlerinden biri olarak göze çarpmaktadır. Bu nedenle milattan önceki dönemlerden beri yerleşim yeri olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu bilgilerden yola çıkılarak yerli halkının çok uzun süren yıllar boyunca o bölge de ikamet ettikleri yorumunu yapabiliriz. İnsanlığın var olmasından beri nasıl ki nüfus oluşmaya başlamışsa doğal olarak bu nüfusu saymak ve çeşitli amaçlar doğrultusunda kayıtlarını tutmak gibi gereksinimlerde oluşmaya başlamıştır. Sosyal bir varlık olan insanların çok eski çağlardan beri nüfus kavramıyla yakından ilgili oldukları görülmektedir. Tarihçiler bugünkü anlamda nüfus sayımına en yakın olan sayımların XIX. yüzyılda II. Mahmud zamanında yapıldığını ifade etmektedirler. Yapmış olduğumuz çalışma da bu yüzyıllar içerisinde yapıldığından (1840) bölgenin en eski nüfus sayımı olma özelliğine sahiptir.
Özet (Çeviri)
Çemişgezek is one of the most suitable settlements for old people with its abundance of waters, fertile lands and especially with its location for self-defense. For this reason, it was started to be used as a settlement even in the prehistoric times. Based on this information, we can make a comment that the indigenous people has inhabited in this region for many years. Since human beings came into being, population has started to be formed, and it has naturally started to count this population and keep its records for various purposes. People who are social entities have been closely related to the concept of population since ancient times. Historians have found that the closest census to today's population was conducted in the reign of Mahmud II in the 19th century. Since this study includes within these centuries (1840), it is the oldest population census.