Türkiye'de iç güvenlik eğitiminde değişim ve dönüşümün analizi
Analysis of change and transformation in domestic security education in Turkey
  1. Tez No: 531111
  2. Yazar: ŞEYMA ÖZKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA ÖZ YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kamu Yönetimi, Education and Training, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İç Güvenlik, Mesleki Eğitim, Eğitim Reformu, Polis Akademisi, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi, Internal Security, Vocational Training, Education Reform, Police Academy, Gendarmerie and Coast Guard Agency
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Türkiye güvenlik personeli açısından güçlü ülkelerden biridir. Tarihsel ve jeopolitik nedenlerle Türkiye'nin güvenlik algısının çok yüksek ve riskli olması yüzünden, güvenlik personelinin yetiştirilmesi de en önemli uğraş alanlarından biri olmuştur. Dolayısıyla Osmanlı Dönemi'nden bu yana güvenlik personelinin eğitimi için yabancı uzmanlardan yardım alınması, kurumsallaşma çabaları açısından önemli bir birikim oluşturmuştur. Cumhuriyet Dönemi söz konusu olduğunda ise askeri okullar bir tarafa bırakılarak polis ve jandarma özelinde bakıldığında iç güvenlik personelinin yetiştirilmesine yönelik hem profesyonel bir eğitim sisteminin kurumsallaşma çabası hem de farklı bölgeler ve illerde bu eğitim kurumlarının yaygınlaştırılmaya çalışıldığı, her geçen yıl eğitim sisteminin kapsamının çeşitlendiği ve geliştirildiği gözlenmiştir. Türkiye'de polis eğitimiyle ilgili çalışmaların özellikle 2000'li yıllarla birlikte hız kazandığını söylemek olanaklıdır. Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine adaylığı sürecinde adalet ve içişleri alanında reform çalışmalarının hız kazandığı 2000'li yıllarda polis eğitiminde de çeşitli reform çalışmalarının hız kazanması, bu alandaki akademik çalışmaların sayısında bir artışa neden olmuştur. Benzer çalışmaların gelişmesine yardım ettiği literatüre katkı sağlamak amacıyla bu tez kaleme alınmıştır. Tezin giriş bölümünde amaç, önem, materyal ve metot ile literatür taramasına yer verilmiştir. Bu literatür taraması iç güvenlik personeli yetiştirmeyi amaçlayan eğitim kurumlarının tarihçesi odağında yürütülmüştür. Birinci bölümde kavramsal ve kuramsal çerçeve kapsamında güvenlik, iç ve dış güvenlik, kolluk, eğitim vb. kavramlar ile Türkiye'de iç güvenliği sağlayan kurumlar olan Emniyet, Jandarma ve Sahil Güvenlik Teşkilatları irdelenmiştir. İkinci bölümde Türkiye'de iç güvenlik eğitiminin tarihçesi eski çağlardan başlanarak Osmanlı sonrası Cumhuriyet Dönemi'ne kadar incelenmiştir. Ve son olarak üçüncü bölümde, iç güvenlik eğitim reformları ile gerekçelerine değinilerek günümüzdeki mevcut sistem değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bu kapsamda Polis Akademisi ile Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkey is one of the powerful countries in terms of its security staff. Since the security perception of Turkey is extremely high and risky due to the historical and geopolitical reasons, training of the security personnel has been one of the most significant fields of occupation. Hence, receiving help with the training of security personnel from foreign experts since the Ottoman Period has been an important acquisition from the view of institutionalization efforts. As for the Republican Period, considering specifically the police and gendarmerie excluding military schools, it has been observed that there have been both institutionalization efforts for a professional training system aimed at the training of internal security personnel and work towards making these training institutions widespread in different regions and cities and that every passing year the scope of the training system has been diversified and improved. It is possible to say that works related to the police training gained speed in Turkey particularly in the 2000's. During the period of Turkey's candidacy for membership to the European Union, the acceleration of a variety of reform works in police training in the 2000's, when reform works gained speed in the field of justice and internal affairs also led to an increase in the number of academic studies in this field. This particular thesis has been written out in an attempt to contribute to the literature that helped to develop similar studies. In the introduction of the thesis, a literature review has been given with objectives, significance, materials and methods. This literature review has been conducted based on the history of educational institutions aiming to train internal security personnel. In the first chapter, within the conceptual and theoretical framework, security, external and internal security, law enforcement, training and similar concepts; and Law Enforcement Agency, Gendarmerie and Coast Guard Agency, which provide the internal security in Turkey, have been examined. In the second chapter, the history of internal security training in Turkey has been reviewed starting from ancient times to post-Ottoman Republican Period. Finally, in the third chapter, the current system has been evaluated touching on the internal security training reforms and their motives. Within this scope, Police Academy with Gendarmerie and Coast Guard Agency have been addressed.