İnsan haklarının korunmasında ve geliştirilmesinde yargıç etiği ve sorunlar
The role of judge's ethics in the protection and development of human rights and related problems
  1. Tez No: 531115
  2. Yazar: BÜLENT ALTUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İOANA KUÇURADİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Yargıç Etiği, Normatif Etik, Değer, Değerler, Değerlendirme, Hâkim, Phronesis, Görme, Judicial Ethics, Normative Ethics, Value, Values, Evaluation, Judge, Phronesis, Sight
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Hakları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Yargıç, eylemi ile insanların hayatlarına doğrudan etkide bulunan bir kamu görevlisidir. Yargıçtan beklenen, her tek durumda ya da olayda adaletsizliği fark etmesi ve adaletsizliği gidererek uyuşmazlığı adil bir çözüme kavuşturmasıdır. Ancak adaletsizlik her zaman ilk bakışta görünmemekte, ancak etik bilgi ile olana bakıldığında görünmezlik perdesi kalkmaktadır. İnsan haklarını korumak ile görevli bir kişi olarak yargıcın etik bilgi sahibi olması ve uyuşmazlıkları seyirci olarak değil de etik ilişkinin bir katılanı olarak değerlendirmesi olanaklıdır. Bu anlamda yargıcın etik bilgisi, normatif yargıç etiğinden farklı eylem olanakları sunmaktadır. Tezin birinci bölümünde etik kavramını anlama biçimi ortaya konularak, yargıcın işinin ve bu işin amacının açıklanmasına çalışılmıştır. İkinci bölümde yargıç etiğinin normatif bir etik olarak anlaşılma biçimi, üçüncü bölümde ise etik ilişkide yargıcın eylemi açıklanmaktadır. Sonuç olarak, yargıcın işini amacına uygun yapması ve insan haklarını koruması için normatif yargıç etiğinin yeterli olmadığı, felsefî değer bilgisinin de gerekli olduğu sonucuna varılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The judge is a public official who directly affects the lives of people. In every single situation, the judge is expected to identify what is unjust in the situation or event and to resolve it, thereby ensuring a fair solution to the dispute. However, injustice does not always appear at first sight. But when the incident is evaluated with ethical knowledge, the veil of invisibilitiy can be eliminated. When the judge , as a person in charge of protecting human rights, has ethical knowledge, it is possible to evaluate the disputes not as a spectator, but as a participant in the relation of the disputing parties. In this sense judge's ethical knowledge offers different possibilites of action , when compared with normative judicial ethics. In the first chapter of the thesis the job of the judge and its purpose is put forward in relation to the concept of ethics as a discipline of philosophy, which deals with value problems. The second chapter deals with judicial ethics as a normative ethics and the third part with the judge's action in the ethical relation. It is concluded that the normative judical ethics is not sufficient for the protection of human rights and that for such a protection also philosophical-ethical knowledge is necessary.