Zenginlerin, fakirlerin ve huzursuzların çevreciliği kapsamında Cerattepe çevre hareketi
Cerattepe environmental movement within the context of environmentalism of the rich, poor and malcontent
  1. Tez No: 531116
  2. Yazar: HATİCE PEHLEVAN BERBER
  3. Danışmanlar: DOÇ. BİLGE KAĞAN ŞAKACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Zenginlerin Çevreciliği, Fakirlerin Çevreciliği, Huzursuzların Çevreciliği, Cerattepe, Cerattepe Mücadelesi, Environmentalism of The Rich, Environmentalism of The Poor, Environmentalism of The Malcontent, Cerattepe, Cerattepe Environmental Movement
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
Bu tezin konusu temel olarak ülkelerin gelişmişlik düzeylerine göre değişen zenginlerin ve fakirlerin çevreciliği ve bunlara ek olarak öne sürülen huzursuzların çevreciliği tartışmasıdır. Farklı çevreci yaklaşımları ifade eden bu kavramlar teorik olarak ele alınıp değerlendirilmiştir. Ayrıca belirli ölçütlere göre birbirinden ayrılan noktalar saptanmaya çalışılmıştır. Çalışma, insanları çevreciliğe iten unsurların neler olduğu, çevre hareketine katılımda hangi nedenlerin etkili olduğu problemlerine dayalı olarak geliştirilmiştir. Zenginlerin, fakirlerin ve huzursuzların çevreciliği konusundaki tartışmalar temelinde, çalışmanın amacı Artvin ilindeki Cerattepe çevre hareketini değerlendirmektir. Bu amaçla birlikte Cerattepe çevre hareketinin hangi başlıklarda ele alınabileceği ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın alan araştırması Artvin'de madene karşı mücadelede uzun bir geçmişe sahip olduğu çin Cerattepe çevre hareketi kapsamında gerçekleştirilmiştir. Araştırmada 14 erkek ve 12 kadın ile yapılan yüz yüze görüşmeler sonucu elde edilen veriler, betimsel analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Ortaya çıkan sonuçlara göre Cerattepe çevre hareketi tek bir kavramla açıklanamayacak kadar geniş özellikler barındırmakta ve ayrıca kendine özgü nitelikler taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The main content of this thesis is the discussion of environmentalism of the rich and environmentalism of the poor which change according to development degree of the countries and environmentalism of the malcontent that is suggested in addition to both of them. These concepts, meaning different enrivonmental approaches, are theoretically discussed and evaluated. Also, significant issues that differ on the basis of certain criteria are tried to be detected. This study arises from the matters about which factors impel people adopt environmentalism and what are the reasons of attending environmental movements. Depending on the assertions about environmentalisms of the rich, poor and malcontent, the aim of the study is to deal with Cerattepe envinmental movement that is ongoing in Artvin province. Along with this aim, which environmentalism title defines Cerattepe movement is tried to be found out. Field sudy is carried out in Artvin because of the long history struggle. This study is carried out with 14 male and 12 female participants and obtained data by face to face interwieving are analyzed with the method of descriptive analysis. According to the emergent results, Cerattepe environmental struggle is too extensive to reveal only one concept and has distinctive features.