Monte carlo algoritması kullanılan tedavi planlama sisteminde yoğunluk ayarlı radyoterapi ile tüm kemik iliği ışınlaması
Total marrow irradi̇ati̇on wi̇th intensi̇ty modulated radi̇ati̇on therapy in treatment planni̇ng system usi̇ng the monte carlo algori̇thm
  1. Tez No: 531155
  2. Yazar: TUĞCAN KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ ANACAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Kemikiliği, Radyoterapi, YART, TKİ, Bone Marrow, Radiotherapy, IMRT, TMI
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmanın amacı; tüm kemik iliği ışınlaması (TKİ) için yoğunluk ayarlı radyoterapi (YART) etkinliğinin uygulanabilirliğinin değerlendirilmesidir. Kemik iliği kanseri, vücutta bağışıklık sisteminin en önemli parçası olan plazma hücrelerinde başlar. Kanserleşme sonucunda plazma hücreleri faydalı işlevi olmayan paraprotein denilen tek tip antikor üretir. Bu anormal hücreler kendilerini kopyalamak için bölünerek çoğalırlar. Bu sayede anormal hücrelerin sayısı fazlalaşır. Bunlara miyelom hücreler de denilmektedir (1). Kemik iliği kanserinin tedavisi genel olarak kemoterapi ve kemik iliği (kök hücre) naklidir. Bu işlemler genellikle radyoterapi ile birlikte uygulanmaktadır. Günümüzde bunlara ek olarak akıllı moleküller de kullanılmaktadır. Bahsi geçen bu moleküller akıllı moleküllerdir ve akıllı moleküller hedefe odaklanarak sadece kanser hücresine ulaşan ve o hücreyi yok eden bir tedavi şeklidir (1). Çalışmamızda Beyin Tümörü tanısı konan 10 hastanın YART tedavi planları oluşturulmuştur. YART planları tüm vücudu kapsayacak şekilde (alt ve üst ekstremite kemikleri yarısına kadar) 6 MV foton enerjisi ile oluşturulan 3 tedavi alanında (baş ve boyun, göğüs ve pelvis) olmak üzere 3 parsiyal ark (baş ve boyun planı için çift ark) ışınlamasından oluşmuştur. Tedavi dozları günlük fraksiyon başına 2 Gy'den 12 Gy olarak tanımlanmıştır. YART tekniği ile elde ettiğimiz tedavi sonuçları; risk altındaki organların dozları ve tedavinin uygulanabilirliği açısından değerlendirilmiştir. Planlama sonunda PTV hacminin tanımlanan dozun %95'ini alması sağlanmıştır. 3 PTV için de ölçülen D99, D1, Dmean, Dmax ve Dmin değerlerimiz belirlenmiştir. Bu değerlerin ortalamaları sırası ile değerlerinin ortalamaları sırası ile 11.4, 13.6, 12.9, 14.2 ve 7.1 olarak bulunmuştur. Bu verilerin sonucu olarak çalışmamızda belirlenen PTV'lerde ideale yakın bir DVH elde elde edilmiştir. Risk altındaki dozların Dmean, D1 ve D99 değerlerine bakıldığında 12 Gy'lik ışınlamada Dmeanler için beyin 9.7, kalp 8.7, gözler 11, böbrekler 9.2, akciğerler 9.2, karaciğer 8.9, bağırsaklar 8.9, lensler 8.7 ve ağızboşluğu 8.9 Gy değerlerinde dozları, D1'lerine bakıldığında beyinin 13.1, kalbin 12.9, gözlerin 12.8, böbreklerin 12.8, akciğerlerin 13.1, karaciğerin 13, bağırsaklerın 13.0, lenslerin 10.2 ve ağızboşluğunun 12.8 Gy değerinde dozları, D99'larına bakıldığı zaman ise beyinin 3.7, kalbin 4.1, gözlerin 7.4, böbreklerin 5.6, akciğerlerin 3.9, karaciğerin 4.5, bağırsaklerın 4.2, lenslerin 6.1 ve ağızboşluğunun 4.4 Gy değerlerinde dozları aldıkları bulunmuştur. Bu durum verilen 12 Gy'lik dozun 3 boyutlu konformal radyoterapi uygulaması yapıldığı zaman, bu dozun iki yan sahadan verilmesi sonucunda risk altındaki organların dozun tamamını alması YART tekniğinin alınan dozlar bakımından üstün olduğunu kanıtlamaktadır. Çalışmamızda hesaplanan homojenite indeks değerlerinin 1'e yakın bulunması PTV'nin tanımlanan doz tarafından ne kadar homojen sarıldığının bir göstergesi ve konformite indekslerinin de 0'a yakın bulunması tedavi dozuna ait izodozun hedef hacmi ne kadar iyi sardığının bir göstergesi olmuştur. Çalışmamızda elde edilen sonuçlar, kliniğimizde bulunan tedavi planlama sistemleri kullanılarak hazırlanan YART planlarının uygulanabilir olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is the assessment of the feasibility of Intensity modulated radiotherapy (IMRT) activity for total marrow irradiation (TMI) irradiation. Bone marrow cancer begins in the plasma cells, the most important part of the body's immune system. As a result of cancer, plasma cells produce a single type of antibody called paraprotein, which has no useful function. These abnormal cells multiply by themselves to copy. The number of abnormal cells on this count surpasses. These are also called myeloma cells (1). The treatment of bone marrow cancer in general is chemotherapy and bone marrow (stem cell) transportation. These procedures are usually combined with radiotherapy. Nowadays, in addition to these, they are used in intelligent molecules. These markers are smart molecules, and smart molecules are a form of treatment that only focuses on the target and reaches the cancer cell and destroys that cell (1). In our study, VMAT treatment plans of 10 patients diagnosed with Brain Tumor were established. The VMAT plans consist of 3 partial arc (head and neck, chest and pelvis) 3 arcs (dual arc for the head and neck planes) irradiation in the 3 treatment areas (head and neck, chest and pelvis) created with 6 MV photon energy to cover the whole body (until the mid and upper extremity bones). Treatment doses were defined as 2 Gy to 12 Gy per daily fraction. The treatment results obtained with the YART technique; the doses of the organs at risk and the feasibility of the treatment. At the end of the planning, 95% of the defined dose of PTV volume is provided. 3 PTV için de ölçülen D99, D1, Dmean, Dmax ve Dmin değerlerimiz belirlenmiştir. The averages of these values and the mean values of the values were found to be 11.4, 13.6, 12.9, 14.2 and 7.1, respectively. As a consequence of these data, we obtained a DVH close to the ideal in PTVs determined. When doses at risk were examined in Dmean, D1 and D99 values, doses at 12 Gy irradiation were 9.7 for brain, 8.7 for heart, 11 for kidney, 9.2 for kidney, 9.2 for lung, 8.9 for liver, 8.9 for intestine, 8.7 for lens, the doses of brain 13.1, heart 12.9, eyes 12.8, kidney 12.8, lung 13.1, liver 13.0, intestine 13.0, lens 10.2 and ileum 12.8 Gy at the time of examination of D99, brain 3.7, heart 4.1, eyes 7.4, kidney 5.6, 3.9, 4.5 in the liver, 4.2 in the intestines, 6.1 in the lenses and 4.4 Gy in the ileum. This proves that when the given dose of 12 Gy is given in 3 dimensional conformal radiotherapy, the dose of all the organs at risk as a result of the administration of two doses is superior to the dose of the YART technique. In our study, the calculated homogeneity index values were close to 1, a sign of how homogeneously the PTV was wrapped by the defined dose, and the closeness of the conformity indices were indicative of how well the isodose target volume of the treatment dose was. The results of our study show that the YART plans prepared using the treatment planning systems available in our clinic are applicable.