Hemşirelik eğitiminde örtük programı değerlendirmede kullanılacak bir ölçme aracı geliştirme çalışması
Developing a measurement tool to be used in evaluating the hidden curriculum in nursing education
  1. Tez No: 531156
  2. Yazar: BERNA AKÇAKOCA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA ORGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Hemşirelik, Education and Training, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: geçerlik, güvenirlik, hemşirelik eğitimi, ölçek geliştirme, örtük program, psikometrik özellikler, validity, reliability, nursing education, scale development, hidden curriculum, psychometric properties
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Öğretimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Araştırma, yükseköğretimde hemşirelik eğitimi veren kurumların hemşirelik eğitimindeki örtük programı belirleyebilmeleri ve değerlendirebilmeleri amacı ile yapılan metodolojik türde bir ölçme aracı geliştirme çalışmasıdır. Araştırma, Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü'nde öğrenim gören 448 öğrenci ile Eylül 2017- Mayıs 2018 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırma verileri sosyo-demografik veri formu ve ölçme aracı geliştirmek için hazırlanan denemelik form ile toplanmıştır. Araştırma verilerinin geçerliğinin değerlendirilmesinde kapsam geçerliği ve yapı geçerliği, güvenirliğin değerlendirmesinde ise iç tutarlılık ve test-tekrar test analizleri kullanılmıştır. Kapsam geçerliği için madde havuzu oluşturulmuş, 11 uzmanın görüşüne başvurulmuş ve pilot uygulama yapılmıştır. Yapı geçerliği için Açımlayıcı Faktör Analizi ve Doğrulayıcı Faktör Analizi kullanılmıştır. Yapılan bu analizler sonucunda ölçeğin üç boyuttan oluştuğu görülmüştür. Alt boyutlar“ Okul iklimi”,“Mesleki yeterlik”ve“Öğrenci-öğretmen-okul etkileşimi”olarak adlandırılmıştır. Güvenirliğin sağlanmasında ölçek toplamının Cronbach Alfa güvenirlik katsayısı .912 olarak bulunmuştur. Ölçeğin zamana göre tutarlılığını değerlendirmek için üç hafta ara ile yapılan test-tekrar test analizinde Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısına bakılmıştır. Bu analize göre yüksek düzeyde, pozitif, anlamlı bir uyum olduğu belirlenmiştir (r=.70). Çalışma sonucunda“Hemşirelik Eğitiminde Örtük Program Değerlendirme Ölçeği”olarak adlandırılan ölçme aracı, amaca uygun olarak kullanılabilecek psikometrik özellikleri sağlayan bir ölçme aracıdır denilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
The study' aim was to develop a measurement tool of the methodological type with the aim of determining and evaluating the hidden curriculum in the nursing education of institutions providing nursing education in higher education. The research was carried out between September 2017 and May 2018 with 448 students studying at Ege University Nursing Faculty and Manisa Celal Bayar University Health Sciences Faculty Nursing Department. The research data were collected using socio-demographic data form and trial scale form. Content validity and construct validity were used in evaluating the validity of the research data, internal consistency and test-retest analysis were used in evaluating the reliability. For provide the content validity, created item pool, 11 experts were consulted item and piloted. Factor Analysis and Confirmatory Factor Analysis were used to provide construct validity. As a result of these analyses of scale“school climate”,“professional competence”and“Student-teacher-school interaction”it is composed of three factor called. Cronbach's Alpha Reliability Coefficient of the total scale were found to be .912 in ensuring reliability. Pearson's Correlation Coefficient of Pearson's Moments was examined in the test-retest analysis conducted at three-week intervals to assess the time-invariance of the scale. It was determined that there was a positive, meaningful agreement at high level (r = .70). As a result of the study, the so-called“Measurement Curriculum Evaluation Scale in Nursing Education”is a measurement tool providing the psychometric properties that can be used appropriately.