Antienflamatuvar etkili propolis yüklü lipozomal formülasyonların hazırlanması ve karakterizasyonu
Preparation and characterization of propolis-loaded liposome formulation with antiinflammatory effect
  1. Tez No: 531201
  2. Yazar: AYŞEGÜL AYLİN AYTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEVSER ÖZGEN ÖZER, DOÇ. DR. İPEK EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Propolis, lipozom, jel antioksidan aktivite, antimikrobiyal/antifungal aktivite, Propolis, liposome, gel, antioxidant activity, antimicrobial/antifungal activity
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Yara enfeksiyonları tüm dünyada milyonlarca insanı etkilemektedir. Özellikle kronik yaralarda uzun süren tedavi sürecinde gelişen enfeksiyonu önlemek amacıyla, antimikrobiyal ve antifungal etkiye sahip etkin maddeler kullanılmaktadır. Ayrıca, yara bölgesinde oluşan doku hasarının onarım sürecinde oksijen radikalleri oluşmaktadır. Antioksidan maddeler, yara bölgesini serbest radikal hasarlarına karşı korurlar ve böylece yara iyileşmesini hızlandırırlar. Doğal bir arı ürünü olan propolis, içeriği nedeniyle hem antimikrobiyal/antifungal hem de antioksidan özelliğe sahiptir. Bu nedenle, yara tedavisi için topikal formülasyonlar tasarlamak amacıyla kullanılmıştır. Konvansiyonel yaklaşımlara kıyasla daha etkili ve daha az yan etkili olması bakımından, nanotaşıyıcı sistemler, terapötik maddelerin uygulanması için önemli potansiyel uygulamalara sahiptir. Bu sistemler arasında lipozomlar, deri lipitlerine benzer yapıda olması nedeniyle etkin madde geçişini arttıran, veziküler yapıda ilaç taşıyıcı sistemler olarak dikkat çekmektedirler. Bu amaçla tez çalışmamızda ilk olarak propolis yüklü lipozom formülasyonları hazırlanmış, karakterizasyon (partikül boyutu dağılımı, polidispersite indeksi, zeta potansiyel, morfoloji, pH, yükleme kapasitesi, enkapsülasyon etkinliği) ve stabilite çalışmaları yapılmıştır. İn-vitro salım çalışmalarının ardından, optimize edilen formülasyonlar in-vitro antioksidan aktivite (serbest radikal süpürme kapasitesi ve troloks eşdeğer antioksidan kapasite tayini yöntemi) ve antimikrobiyal/antifungal aktivite çalışmaları ile değerlendirilmiştir. İdeal lipozom formülasyonu belirlenmiş ve topikal uygulamaya elverişli viskoziteyi sağlamak için, hidroksipropilmetilselüloz (HPMC) jel içinde dağıtılmıştır. Hazırlanan lipozomal jel formülasyonları; pH, reoloji, mekanik özellikler ve stabilite açısından değerlendirilmiştir. Sonuç olarak; bu tez çalışmasında hem antioksidan hem de antimikrobiyal etkiye sahip propolis yüklü lipozomal jel formülasyonları ile, yara tedavisinde topikal uygulamaya yönelik etkin ve yenilikçi bir alternatif geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Wound infections affect millions of people all over the world. Especially to avoid infections which develop during long treatment process of chronical wounds, active substances which have antimicrobial and antifungal effects are used. Additionally, oxygen radicals are generated during the healing process of tissue injuries in the wound area. Antioxidant substances protect the wound area against the effect of free radicals and accelerate the healing process. Propolis, a natural bee product, has both antimicrobial /antifungal and antioxidant characteristics because of its content. Therefore, propolis is used to develop topical formulations for wound treatment. As nanocarrier systems are more effective and have less side effects compare to conventional approach, they have important potential applications to implement therapeutic substances. Among these systems, liposomes attract notice as substances that enhance active substance transition because of having a similar structure to skin lipids, and as carrier systems which have vesicular structure. For this purpose, in our thesis study, initially propolis loaded liposome formulations were prepared and characterization (particle size distribution, polidispersity index, zeta potential, morfology, pH, loading capacity, encapsulation efficiency) and stability studies were performed. After the in-vitro studies, formulations that are optimized have been evaluated with in-vitro antioxidant activity (free radical scavenging capacity and trolox equivalent antioxidant capacity) and antimicrobial/antifungal activity studies. Ideal liposome formulation was defined and it was distributed in hidroksipropilmetilselüloz (HPMC) gel in order to make suitable viscosity for topical application. The prepared liposomal gel formulations were evaluated in terms of pH, rheology, mechanic chracteristics and stability. In conclusion; in this thesis study, an effective and innovator alternative was developed for topical application in wound treatment with propolis loaded liposomal gel formulations which have both antioxidant and antimicrobial effects.