Ames testi ile azo-kromofor içeren Schiff bazlarının mutajenik özelliklerinin incelenmesi
Determination of mutagenic effects of Schiff bases containing azo-chromophore
  1. Tez No: 531208
  2. Yazar: ŞAKİRE KARADAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. AHMET KAYRALDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Ames test, Schiff baz, Mutajenite, S9 miks, Ames test, Schiff base, Mutagenicity, S9 mix
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada DNA'ya karşı reaktif olan azo-kromofor grubu ihtiva eden iki adet (nx-EDA ve as-EDA) Schiff bazının mutajenik etkileri, Ames/Salmonella/Mikrozom test yöntemi kullanılarak araştırılmıştır. Çalışmamızda Salmonella typhimurium'un TA98 ve TA100 suşları kullanılmıştır. Bunun için her iki suş karaciğer mikrozomal enzimler ihtiva eden metabolik aktivasyon sistemi (S9) varlığında ve yokluğunda 100, 50, 25, 12,5 μg/mL ve500, 250, 125 ve 62,5 μl/mL konsantrasyonlarda test edilmiştir. Pozitif kontrol olarak TA100 suşu için S9 varlığında ve yokluğunda Sodyum azid, TA98 suşu için ise S9 varlığında 2-Aminofluorene, S9 yokluğunda ise 4-nitro- 0-fenilendiamine kullanılmıştır. Ayrıca çözücü kontrol olarak Dimetilsülfoksit (DMSO) ve bir de spontan kontrol grupları kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS (17.0) paket programı kullanılarak Dunnett t testi ile istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Yaptığımız çalışma sonucunda her iki Schiff bazının, gerek karaciğer mikrozom fraksiyonunun bulunduğu ortamda (S9) gerekse bulunmadığı ortamda (-S9) hem TA98 hem de TA100 suşları için herhangi bir mutajenik etki göstermedikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study; the mutagenic effects of two Schiff bases (nx-EDA ve as-EDA) containing azo-chromophore group which is reactive against DNA were investigated using Ames/Salmonella/Microsomal test system. In this study; TA98 and TA100 strains of Salmonella typhimurium were used. Both strains were tested in the presence and absence of metabolic activation system (S9) containing liver microsomal enzymes with the concentrations of 100, 50, 25, 12,5 μg/mL and 500, 250, 125, 62,5 μl/mL Schiff bases. Sodium azide was used as positive control in the presence and absence of S9 for the TA100 strain. 2-Aminofluorenein the presence of S9 and 4-nitro-0-phenylenediamine in the absence of S9 were used for theTA98 strain as positive control. Dimethylsulfoxide (DMSO) as solvent control and spontaneous control groups were also used in the experiments. Obtained data were statistically analyzed by Dunnett t test using SPSS (17.0) package programme. As a result of this study; it was determined that both Schiff bases did not show any mutagenic effect for both TA98 and TA100 strains in the presence and absence of liver microsomal fraction in the medium.