Gebelerin evde kullanılan bazı kimyasal maddelere ve kozmetiklere maruz kalma durumları
Exposure situations to chemical substances and cosmetics during pregnancy
  1. Tez No: 531222
  2. Yazar: PINAR KÜLAHCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAHTIŞEN KARTAL, DR. ÖĞR. ÜYESİ TÜLAY BÜLBÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, Kimyasal maddeler, Kozmetikler, Pregnancy, Chemicals, Cosmetics
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu araştırma gebelerin evde kullanılan bazı kimyasal maddelere ve kozmetiklere maruz kalma durumlarının belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini, Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'ne 01.09.2016-30.11.2016 tarihleri arasında başvuran 315 gebe oluşturmuştur. Çalışmanın yapılabilmesi için Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Etik Kurulundan etik kurul onayı, Kayseri Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği'nden yazılı izin alınmıştır. Çalışmaya katılan gebeler çalışma hakkında bilgilendirilerek sözel onamları alınmıştır. Çalışmanın verilerinin toplanmasında, araştırmacı tarafından hazırlanan veri toplama formu kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde sayı, yüzde ve ortalama gibi tanımlayıcı istatistiklerden yararlanılmıştır. Gebelerin % 4.4'ünün sigara kullandığı, %64.1'inin gebelikte sigara dumanına maruz kaldığı belirlenmiştir. Gebelerin %67.6'sının gebelikte parfüm/deodorant, %32.1'inin ruj, %7.9'unun saç boyası kullandıkları tespit edilmiştir. Gebelerin %91.7'sinin çamaşır suyuna, %44.1'inin yüzey temizleyicisine, %34.9'unun yağ çözücüsüne ve %21.6'sının kireç çözücüsüne, %10.5'inin tuz ruhuna maruz kaldığı belirlenmiştir. Ayrıca gebelik süresince çamaşır suyu kullanan kadınların sadece %12.5'i, yağ çözücüsü kullananların %11.8'i, kireç çözücü kullananların %8.8'i, tuz ruhu kullananların %27.3'ü bu ürünlerin kullanımında kısıtlamaya gittiğini ifade etmiştir. Çamaşır suyu, yüzey temizleyici, tuz ruhu, yağ ve kireç çözücü kullananların, bu kimyasalları kullanırken eldiven kullanma yüzdeleri sırasıyla %4.5, %3.6, %27.3, %5.5, %7.4'tür. Çamaşır suyu, yüzey temizleyici, yağ çözücü, kireç çözücü ve tuz ruhu kullananların, bu kimyasalları kullanırken maske kullanma yüzdeleri sırasıyla %3.1, %0.7, %1.8, %2.9, % 15.2'dir. Ayrıca gebelerin %12.1'i pestisitlere maruz kaldığını belirtmiştir. Sonuç olarak gebelerin evde kullanılan bazı kimyasal maddelere ve kozmetiklere maruz kalma oranının yüksek, kısıtlama ve önlem alma konularında yapılan uygulamaların yetersiz olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle anne ve fetüs sağlığının korunması için gebe kadınların evde kullanılan bazı kimyasalların ve kozmetiklerin kullanımı konusunda bilinçlendirilmesi gerekli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in a descriptive nature in order to determine the exposure of pregnant women to some chemical substances and cosmetics. The sample of the study consisted of 315 pregnant women who applied to the Department of Obstetrics and Gynecology in Kayseri Training and Research Hospital between September 1, 2016 and November 30, 2016. In order to carry out the study, ethical committee approval was obtained from Nevşehir Hacı Bektaş Veli University Ethics Committee and written permission was obtained from the General Secretariat of Kayseri Public Hospitals Association. The pregnant women were informed about the study and their verbal consent was obtained. The data collection form that has been prepared by the researcher was used to collect the data of the study. Descriptive statistics such as number, percentage and average were used to analyze the data. It was determined that 4.4% of the pregnant women smoke cigarettes while 64.1% were exposed to cigarette smoke during pregnancy. In addition, 66.7% of the pregnant women used perfume / deodorant during pregnancy, 31.7% used lipstick and 7.9% used hair dye. On the other hand, it was revealed that 91.7% of pregnant women were exposed to bleach, 44.1% to surface cleaner, 34.6% to oil and 21.6% to lime solvent and 10.5% to spirits of salt. In addition, 12.5% of the women using bleach during their pregnancy, 11.9% of those using oil solvent, 8.7% of those using lime solvent, 27.3% of those using spirits of salt indicated that they restricted the use of these products by themselves. The percentage of using gloves when using these chemicals is 4.5%, 3.6%, 5.5%, 7.4%, 27.3%, respectively. The percentages of wearing mask while using bleach, surface cleaner, oil solvent, lime solvent and spirits of salt are 3.1%, 0.7%, 1.8%, 2.9%, 15.2%, respectively. Also, 12.1% of pregnant women stated that they were exposed to pesticides. As a result, it is determined that the exposure rate of pregnant women to some chemical substances and cosmetics at home is high, and the self-restrictions and preventions are insufficient. For this reason, it is considered that pregnant women should be informed about the use of some chemicals and cosmetics used in the home for the protection of mother and fetus health.