Magnezyum'un kardiyopulmoner bypass sonrasında ortaya çıkan nörolojik ve nöropsikolojik değişiklikler üzerine nöroprotektan etkisi
Magnesium's cardiopulmonary bypass neutralized neurology and on neuropsychological changes nöroprotektan effect
  1. Tez No: 531223
  2. Yazar: MEHMET YILMAZ
  3. Danışmanlar: UZMAN TARIK BUĞRA DENİZALTI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Anesthesiology and Reanimation, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Cardiopulmonary bypass, magnesium sulfate, cognition disorders
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Postoperatif kognitif fonksiyon bozukluğu kalp ameliyatlarından sonra sık görülür ve önemli bir sorundur. Bu durum multifaktöriyel karakterli olarak bilinmesine rağmen fizyopatolojik süreçleri hâlâ tam olarak açıklanamamıştır. Son yıllarda yaşanan büyük teknolojik değişikliklere rağmen, kalp ameliyatları sonrası postoperatif kognitif disfonksiyon yaygın görülen bir durumdur ve önemli sayıda bireyde bilişsel işlev kaybı değişik derecelerde karakterize şiddetli lezyonlara neden olmaktadır. Bu çalışmada, serebral koruma üzerine olumlu etkileri gösterilmiş olan magnezyumun koroner arter baypas greft ameliyatı sonrası nörokognitif fonksiyonlar üzerine olumlu etkileri araştırılmıştır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya, koroner arter baypas greft ameliyatı planlanan“The American Society of Anesthesiologists (ASA)”III grubu, 97 (77 erkek, 20 kadın; ort. yaş 58,82±8,8 yıl) hasta dâhil edilmiştir. Hastalar grup 1 (ameliyat sırasında magnezyum düzeyi yükseltilen; n=50) ve grup 2 (kontrol; n=47) olarak randomize iki gruba ayrılmıştır. Nörokognitif fonksiyonlar ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası mini mental test, sayı menzili testi, iz sürme testi,“Stroop”renk-kelime, verbal akıcılık testleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: İki grup arasında demografik özellikler bakımından fark saptanmamıştır. Her iki grupta da verbal akıcılık, iz sürme, sayı menzili,“Stroop”testlerinde ameliyat sonrası performanslarda azalma görülmüştür. İz sürme testi-A, verbal akıcılık testi-1 ve sayı menzili ileri testinde magnezyum verilen grupta nörokognitif fonksiyonlardabozulmanın kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde az olduğu görülmüştür. Sonuç: Nöroprotektan özelliği bilinen magnezyumun koroner arter baypas greft ameliyatı geçiren hastalarda nörokognitif fonksiyonlar üzerine olumlu etkileri vardır. Anah tar Ke li me ler: Kardiyopulmoner baypas; magnezyum sülfat; biliş bozuklukları
Özet (Çeviri)
Objective: Postoperative cognitive dysfunction, frequent in cardiac surgeries, leads to major consequences. The physiopathological processes involved in this condition are still not completely elucidated, though its multifactor character is known. Although heart surgery procedures have gone through major technological changes in recent decades, postoperative cognitive dysfunction remains a common event and causes severe lesions characterized by varying degrees of cognitive loss in a significant number of individuals. In the present study, the effects of magnesium, which has beneficial effects to cerebral protection, on neurocognitive functions after coronary artery by-pass surgery were investigated. Material and Methods: Coronary artery bypass graft surgery planned 97 ASA III patients (77 male, 20 female, mean. Age 58.82±8.8 years) were included into the study. Patients were randomly divided into two groups; group 1 (n=50) with elevated magnesium levels during surgery, group 2 (n=47) as the control group. In preoperative and postoperative assessment of neurocognitive functions, mini-mental test, digit span test, trail making test, Stroop color-word, verbal fluency tests were used. Results: There was no difference in demographic characteristics between the groups. In both groups, after the surgery a reduction in verbal fluency, trail making, number range, a reduction in Stroop test performance was observed. In trail making test-A, verbal fluency test-1 and the advanced range of number test, the deterioration of neurocognitive functions were found significantly less compared to the control group. Conclusion: Magnesium, that has known neuroprotectant feature, has positive effects on neurocognitive functions in patients undergoing coronary artery bypass graft surgery.