UEFA 2016 Avrupa Futbol şampiyonasındaki maçların teknik ve taktik performans analizleri
Technical and tactical performance analysis of the matches in Uefa 2016 European football championship
  1. Tez No: 531262
  2. Yazar: MURAT YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHTİYAR ÖZÇALDIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Teknik Analiz, Taktik Analiz, Maç Analizi, Oyun Geçişleri, Oyun Tarzları, Technical Analysis, Tactical Analysis, Match Analysis, Game Transitions, Game Styles
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Bu çalışmanın amacı, UEFA 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda grup aşaması ile eleme aşamasındaki maçların analizi için oluşturulan teknik ve taktik performans göstergelerinin takımların başarı durumu üzerine etkilerini araştırmaktır. Çalışma birinci yarı, ikinci yarı ve total olmak üzere üç zaman dilimini kapsayıp şampiyonadaki 51 maçtan oluşmaktadır. Örneklemi oluşturan maçlar, takımların başarılı (n=56) ve başarısız (n=46) maç sonuçları olarak ikiye ayrılmıştır. Teknik parametrelerin verilerinin toplanması için web sitelere canlı maç istatistikleri sağlayan OPTA Sportsdata firmasından yararlanılmıştır. Teknik parametreler için toplanan veriler, UEFA Euro 2016 web sitesindeki verilerle desteklenmiştir. Taktik parametrelerin verileri ise ulusal yayıncı kuruluş tarafından yayınlanan maçların BandiCam 4.0.2.1352 versiyon video kayıt programıyla maçlar yayınlandığı esnada bilgisayar ortamında kaydedilmesi sonrası, video görüntülerinin LongoMatch 0.20.8 sürümü açık kaynak video analiz programına aktarılarak bilgisayarlı notasyon analizi yöntemiyle maç sonrasında toplanmıştır. Takımların maçlardaki teknik etkinliklerini analiz etmek için isabetli-isabetsiz şutların sayısı, isabetli-isabetsiz pasların sayısı, uzun-kısa pasların sayısı, yana-ileriye-geriye pasların sayısı, rakip yarı alanda pasla oyunun yönünü değiştirme sayısı gibi performans göstergeleri ele alınırken, taktik eylemlerin analizinde üçüncü bölgede top kaybından sonra geri koşan oyuncu sayısı, top kaybından sonra yapılan pres ile 15 sn. içinde topun geri kazanılma sayısı-süresi, kendi yarı alanında top kazanma ve karşı alana geçme sayısı-süresi, karşı yarı alanda top kazanma ve 15 sn. içinde atağı sonuçlandırma sayısı-süresi, sonuçlanan ataklarda ikinci bölgeden üçüncü bölgeye geçiş sayısı-süresi, sonuçlanmayan ataklarda ikinci bölgeden üçüncü bölgeye geçiş sayısı-süresi, 15 sn.' ye kadar sonuçlanan kontra atak sayısı-süresi, 15 sn.' ye kadar sonuçlanmayan kontra atak sayısı-süresi, 20 sn. ve üstü set oyunu sayısı-süresi, golden önceki hücum stillerinin sayısı gibi performans göstergeleri ele alınmıştır. Taktik eylemlerin analizinde kullanılan performans göstergelerinin ve toplanan verilerin güvenilirliğini test etmek için rastgele seçilen 4 maç aynı kişi tarafından tekrar analiz edilerek, ilk yapılan analiz sonuçlarıyla IBM SPSS 21.0 versiyon paket programında gözlemci-içi güvenilirlik testi yapılmıştır. Maçların video analizi ve güvenilirlik testi tamamlandıktan sonra, grup ve eleme aşamalarında takımların başarıyla ve başarısızlıkla sonuçlanan maçlarını kıyaslamak ve performans göstergeleri ile başarı durumu arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmak için SPSS kullanılarak tanımlayıcı istatistikler ile parametrik olmayan Ki-kare (X2) bağımsızlık testinden yararlanılmıştır. Güvenilirlik test sonucu olarak, Cohen'in Kappa katsayısı 0,61 ile 1,00 arasında bulunmuştur. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre isabetli-isabetsiz şut sayıları, isabetli-isabetsiz pas sayıları, uzun-kısa pas sayıları, geri pas sayıları ve rakip yarı alanda pasla oyun yönünü değiştirme sayılarıyla ilgili teknik etkinlikler ile maç sonuçlarına göre belirlenen başarı durumu arasında p≤0,05 düzeyinde anlamlı ilişkiler görülmüştür. Bununla birlikte üçüncü bölgede top kaybından sonra geri koşan oyuncu sayısı, top kaybından sonra yapılan pres ile 15 sn. içinde topun geri kazanılma sayısı-süresi, kendi yarı alanında top kazanma ve karşı alana geçme sayısı-süresi, karşı yarı alanda top kazanma ve 15 sn. içinde atağı sonuçlandırma sayısı-süresi, sonuçlanan ataklarda ikinci bölgeden üçüncü bölgeye geçiş sayısı-süresi, 15 sn.' ye kadar sonuçlanan-sonuçlanmayan kontra atak sayıları-süreleri, 20 sn. ve üstü set oyunu sayısı-süresi ve golden önceki hücum stillerinin sayısıyla alakalı taktik eylemler ile takımların başarı durumları arasında anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir (p≤0,05). Araştırmamızdaki sonuçlar doğrultusunda, takımların başarılı olması ve futbolun dinamik yapısının daha iyi anlaşılması için oyun geçişleri ve oyun tarzlarının teknik-taktik açıdan analiz edilmesi gerektiği; bu analizlerden elde edilen verilerin güçlü bilgilere dönüştürülmesinin futbola özgü antrenman modellerinin oluşturulmasında ve planlanmasında yararlı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effects of the technical and tactical performance indicators that created for the analysis of matches in the group and knockout stages at UEFA 2016 European Football Championship on the success status of the teams. The study consists of 51 matches in the championship by covering three time periods, first half, second half and total. The matches in the sample are divided into two groups as successful (n=56) and unsuccessful (n=46) match results of the teams. OPTA Sportsdata, which provides live match statistics for websites, has been used to collect data of technical parameters. The data collected for the technical parameters were supported by the data on the UEFA Euro 2016 website. The data of the tactical parameters were collected after the match using the computerized notation analysis method by recording the matches broadcasted by the national broadcasting organization on the computer during the broadcast of the matches with BandiCam 4.0.2.1352 version video recording program and transferring video images to LongoMatch 0.20.8 version open source video analysis program. While considering performance indicators such as the number of shot on-off target, the number of success-failed passes, the number of short-long passes, the number of square-forward-backward passes and the number of change the game direction by passing the opponent's half-area in order to analyze the technical efficiencies of teams in the matches; performance indicators such as running backward after losing the ball in the third zone, recovering the ball with pressing within 15 sec. after the lost ball, winning the ball inside own half-field and transition to up-field, winning the ball inside up-field and finishing within 15 sec., transition from the second zone to the third zone in the finalized-unfinalized attacks, finalized-unfinalized counter-attack within 15 sec., over 20 sec. set game and attacking styles before score a goal were considered for the tactical actions. In order to test the reliability of the performance indicators and collected data used in the analysis of tactical actions, four randomly selected matches were re-analyzed by the same person, and the intra-observer reliability test was applied by IBM SPSS 21.0 version package program with the results of the initial analysis. After completion of the video analysis and reliability test of the matches, descriptive statistics and nonparametric Chi-square (X2) independence test were used by using SPSS to compare teams' result in successes and unsuccess matches in the group and knockout stages and to reveal the relationship between performance indicators and success status. As a result of the reliability test, Cohen's Kappa coefficient was found between 0.61 and 1.00. According to the findings obtained from the research, significant correlations were observed at p≤0.05 level between technical efficiencies related to the number of shot on-off target, the number of success-failed passes, the number of short-long passes, the number of backward passes, the number of change the game direction by passing the opponent's half-area and the success status determined according to the match results. Besides significant correlations were found between the tactical actions related to running backward after losing the ball in the third zone, recovering the ball with pressing within 15 sec. after the lost ball, winning the ball inside own half-field and transition to up-field, winning the ball inside up-field and finishing within 15 sec., transition from the second zone to the third zone in the finalized attacks, finalized-unfinalized counter-attack within 15 sec., over 20 sec. set game, attacking styles before score a goal and the success status of the teams (p≤0.05). In the light of the results of our research, it is necessary to analyze the game transitions and play styles technically and tactically for the teams to be successful and to understand the dynamic structure of football in a better way; turning the data obtained from these analyzes into strong information is thought to be useful in the creation and planning of soccer-specific training models.