Ters yüz sınıf modelinin 7. sınıf sosyal bilgiler dersi yaşayan demokrasi ünitesinde öğrencilerin akademik başarısına etkisi
The effect of flipped classroom on academic success of seventh social studies grade students about living democracy unit
  1. Tez No: 531261
  2. Yazar: ERSİN DURSUNLAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELÇUK İLGAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: ters yüz sınıf modeli, etkinlik temelli yapılandırmacı yaklaşım, the flipped classroom model, activity-based constructivist approach
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler ve Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Amaç: Bu araştırma ile ters yüz sınıf modelinin, Milli Eğitim Bakanlığı'nın resmi olarak uygulanmasını istediği etkinlik temelli yapılandırmacı yaklaşıma göre 7. Sınıf öğrencilerinin Sosyal Bilgiler dersi Yaşayan Demokrasi ünitesindeki akademik başarılarına etkisi incelenmek amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırma, 2015 – 2016 eğitim öğretim yılı II. Yarıyılında, Erzurum İli Pasinler İlçesine bağlı iki köy ortaokulunda gerçekleştirilmiştir. Çalışmada deneysel model tiplerinden biri olan“ön test–son test eşleştirilmiş kontrol gruplu yarı deneysel desen”kullanılmıştır. Gerçek deneysel desende çalışma grupları seçkisiz belirlenirken, deneysel işlem ve analizler, bağımlı değişkenlerin test edilmesi gibi yönleriyle deneysel desene benzemekle birlikte yarı deneysel desende araştırmacı, oluşturulan çalışma grupları ile ilgili değişik durumları analiz eder, bireyleri seçkisiz seçemez. Deney ve kontrol grupları, gruplardaki öğrencilerin 5. ve 6. Sınıf genel not ortalamaları ve ön test sonuçları analiz edilerek denkleştirilmiştir. Deney ve kontrol gruplarına“Sosyal Bilgiler Akademik Başarı Testi”ön test ve son test olarak uygulanmıştır. Bulgular: Araştırma süresince başarı testinden elde edilen verilerin, aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri betimsel olarak verildikten sonra, t-testi ve tek yönlü anova analizleri yapılmıştır. Bununla birlikte cinsiyet değişkenine göre öğrencilerin akademik başarı puanları arasında anlamlı farklılıkların ve deney ve kontrol grubundaki öğrencilerin anne ve babalarının eğitim durumlarına göre öğrencilerin akademik başarı puanlarında anlamlı farklılıkların olup olmadığı tespit edilmiştir. Sonuç: Ters yüz sınıf modeli, uygulanma sürecinde kullanışlılık, verimlilik ve öğrenciyi derse daha aktif dâhil edebilme ve teknolojiyi eğitimsel amaçla kullanma gibi sonuçlar ortaya koymuştur. Ayrıca ters yüz sınıf modelinin, etkinlik temelli yapılandırmacı yaklaşıma göre öğrencilerin akademik başarısını daha çok arttırması modelin sonuç itibariyle alana daha çok katkısının olacağının göstergesidir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this research, it was investigated that the effect of flipped classroom on academic success of seventh grade students in Social Studies Class ''Living Democracy'' unit according to activity-based constructivist approach which is officially demanded to be implemented by the Ministry of Education. Method: The research was conducted in the term of 2015-2016 academic year, in two secondary school belonging to Pasinler district of Erzurum. In this study, ''pretest–posttest matched control group design'' that is one of the types of experimental method was used. While the study groups are randomly selected in the real experimental design; besides, they are similar to the experimental design with its aspects such as experimental process and analysis, testing of dependent variables, in semi-experimental design the researcher analyzes the different situations related to the study groups, and cannot select individuals randomly. Experimental and control groups were made equal by analyzing the students' 5th and 6th class grade point average and the results of the preliminary test. Social Studies Academic Success Test was applied to the experimental and control groups as preliminary test and final test. Findings: During the research, after giving arithmetic and standard deviation values as descriptive of the data obtained from the achievement test, T-test and one-way ANOVA analysis were performed. However, it was determined that according to gender variables whether there are meaningful differences among the students' academic success grade and according to their parents' education level who are in the control and experimental groups whether there are meaningful differences on academic success grade or not. Results: The flipped classroom model has shown results in terms of practicality, productivity and more active involvement of students in the implementation process and use of technology for educational purposes. It is also an indication that the flipped classroom model will contribute more to the field as a result of the model which makes the academic success of the students increased according to the activity based constructivist approach.