Over kanser hücrelerindeki çoklu ilaç direncini aşmaya yönelik 5. jenerasyon pamam dendrimer-paclitaxel kompleksinin ın vitro kullanımı
Use of pamam G5 dendrimer-paclitaxel complex in vitro to overcome multidrug resistance at ovarian cancer
- Tez No: 531273
- Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN AKÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: MDR1, Paclitaxel, PAMAM Dendrimerleri, çoklu ilaç direnci, over kanseri, MDR1, Paclitaxel, PAMAM Dendrimers, multidrug resistance, ovarian cancer
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Kanser tedavisinde, kemoterapi çoklu ilaç direncinin geliştiği hücre tiplerinde çoğunlukla başarısız olmakta veya kullanılan antikanser ajanın etkinliği düşük kalmaktadır. Son yıllarda kanser hücrelerinde oluşan çoklu ilaç direncinin etkisiz hale getirilmesi için birtakım ilaç salım sistemlerine başvurulmakta ve bu alanda yapılan araştırmalar hız kazanmaktadır. İlaç salım sistemleri kullanılarak ilacın hücre içinde kalış süresi ve dolayısıyla etkinliğinin artırılması hedeflenmektedir. Son zamanlarda yapılan araştırmalar dendrimerlerin ilaç salım sistemi olarak kullanımının etkili olabileceği doğrultusunda birtakım sonuçlar ortaya çıkarmıştır. Bu araştırmada over kanser hücrelerinde tedavi amaçlı sitotoksik etkinin, MDR-1 gen ekspresyonu ile açığa çıkan P-glikoproteininin yarattığı çoklu ilaç direncinin aşılarak artırılması için 5.J PAMAM-Paclitaxel kompleksi oluşturulmuştur. Araştırmada MDAH-2774 endometrioid over kanseri hücre hattı ve Paclitaxel ilacına direnç kazandırılmış MDAH-2774 endometrioid over kanseri hücreleri kullanılmıştır. Paclitaxel ilacı ve 5.J PAMAM-Paclitaxel kompleksi MDAH-2774 hücrelerine sitotoksik etki yaratmaları için uygulanmıştır. MTT testi aracılığıyla bu iki molekülün sitotoksik etkileri belirlenmiştir. 5.J PAMAM-Paclitaxel kompleksinin MDAH-2774 hücreleri üzerinde yarattığı sitotoksik etki Paclitaxel'e göre daha düşük bulunmuştur. Aradaki bu fark 5.J PAMAM-Paclitaxel kompleksinden Paclitaxel'in salım kinetiğini anlamaya yönelik daha ayrıntılı bir araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Chemotherapy is often unsuccessful in cell types developed multidrug resistance, or the effectiveness of the anticancer agent used remains low at cancer treatment. In recent years, drug delivery systems have been resorted to inactivating the multidrug resistance gene in cancer cells, and research on this area is being accelerated. Drug release systems are aimed at increasing the duration of the drug in the cell and therefore its efficacy. Recent research has revealed some evidence that dendrimers can be as effective as they are in the drug system. PAMAM G5-Paclitaxel complex was established to overcome the delayed cytotoxic effect in cancer cells, the multidrug resistance caused by P-glycoprotein induced by MDR-1 gene expression in this study. MDAH-2774 endometrioid over cancer cell line and MDAH-2774 endometrioid over cancer cells resistant to paclitaxel drug were used in the study. The paclitaxel drug and PAMAM G5-Paclitaxel complex were applied to generate cytotoxic challenge to MDAH-2774 cells. Cytotoxic interactions of these two molecules via MTT assay. The cytotoxic effect of the PAMAM G5-Paclitaxel complex on MDAH-2774 cells was found to be lower than that of Paclitaxel. This difference supports the need for more detailed investigation into the efficacy of Paclitaxel in the PAMAM G5-Paclitaxel complex.