Mağara evlerinin karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of cave houses
  1. Tez No: 531312
  2. Yazar: ELYAD EBRAHIMI MOLLABASHI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALIM SELİN MUTDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Cave houses, Cappadocia, Kandovan, Interior design
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Türkiye ve İran'da bulunan iki farklı bölgedeki mağara evlerinin (Kapadokya ve Kandovan) mimari özellikleri, fonksiyonları, oluşum nedenleri ve şekilleri incelenmiştir. Bu inceleme sırasında farklı coğrafi özelliklere sahip olan iki bölgenin geçmişi, yapısal özellikleri ve yapı şekilleri tarihsel süreç içinde incelenmiş ve günümüze kadar nasıl bir gelişim izlendiği yerinde gözlemlenmiştir. Birbirinden uzak iki farklı coğrafyada neredeyse aynı özelliklere sahip yaşam alanları yaratılması ve insanoğlunun barınma için nasıl bu kayaları şekillendirdiği araştırılmıştır. İki bölgenin karşılaştırmalı incelemesi yapılırken özellik fonksiyon çeşitliliği ve çözümleri incelenmiştir. Yaşam alanları var olan coğrafi oluşumların içinde oluştuğu için, bu oluşumların nasıl tasarlandığı ve günlük ihtiyaçlara ve o dönemki yaşam koşullarına nasıl uygun hale getirildiği araştırılmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Mağara evleri, Kapadokya, Kandovan, Mekan tasarımı
Özet (Çeviri)
The architectural features, functions, causes of formation and shapes of the cave houses in two different regions (Cappadocia and Kandovan) in Turkey and Iran have been studied. During the study, the history, structural features and function patterns of the two regions with different geographical features have been examined and the development process has been observed on site. In two different geographies, it has been explored how the living spaces with almost the same characteristics were created and how the people shaped these rocks for housing. In the comparative study of the two regions, features, functional diversity and solutions have been examined. As living spaces are formed within existing geographic formations, it has been investigated how these formations are designed and how they are adapted to daily needs and living conditions at that time.