Grup çalışmasına yönelik tutum ölçeği'nin geçerlik ve güvenirliğinin incelenmesi
Validity and reliability of the attitude scale for group work
- Tez No: 531357
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLAY ÖZKÜTÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Grup Çalışması, Yöntem, Öğretim Ortamı, Öğrenci, Group Work, Method, Teaching Environment, Student
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Öğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Metodolojik çalışma, Cantwell ve Andrews tarafından 2002 yılında geliştirilen Grup Çalışmasına Yönelik Tutum Ölçeği'nin (Feelings Towards Group Work) Türkçe'ye uyarlamak üzere geçerlik ve güvenirliğini test etmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi'nde öğrenim gören 254 öğrenci ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünde öğrenim gören 27 öğrenci ile yüzyüze görüşülerek Nisan 2018- Ağustos 2018 tarihleri arasında yürütülmüştür. Veriler“Grup Çalışmasına Yönelik Tutum Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Araştırma verilerinin geçerliğinin değerlendirilmesinde dil geçerliği, kapsam geçerliği, yapı geçerliği ve güvenirliğin değerlendirmesinde ise iç tutarlılık ve test tekrar test analizi kullanılmıştır.“Grup Çalışmasına Yönelik Tutum Ölçeği”nin dil geçerliği için Türkçe'ye çevirisi ve geri çevirisi yapılmıştır. Kapsam geçerliğinin sağlanmasında 10 uzman görüşüne başvurulmuştur. Kapsam Geçerlik İndeksi .961 olarak bulunmuştur. Yapı geçerliğinin sağlanmasında Doğrulayıcı Faktör Analizi ve Rasch Analizi kullanılmıştır. Yapılan bu analizde“Grup Çalışmasına Yönelik Tutum Ölçeği”nin uyum indeksleri =2781,29,χ2/sd=1.93, AGFI=0,87, GFI=0,90 RMSA=0,061, SRMR=0,066, RMR=0,073, CFI=0,97 olarak belirlenmiştir. Ölçeğin bütün maddelerin uyum değerleri Rasch modelinin beklenen sınırları içinde bulunmuştur. Güvenirliğin sağlanmasında ölçeğin genelinin Cronbach Alfa güvenirlik katsayısı Bireysel Öğrenme Tercihi alt boyutu için Cronbach α =0,863, Grup Öğrenimi Tercihi alt boyutu için α = 0,909 ve Grup Öğreniminden Rahatsızlık alt boyutu için α=0,832 olarak bulunmuştur. Ölçeğin zamana göre değişmezliğini değerlendirmek için iki hafta ara ile yapılan test tekrar test analizinde Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısına bakılmıştır. Bu analize göre yüksek düzeyde, pozitif, anlamlı bir uyum olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak“Grup Çalışmasına Yönelik Tutum Ölçeği”orijinal ölçekle benzer bir yapıya sahip ve Türk toplumu için geçerli ve güvenilir bir ölçme aracıdır.
Özet (Çeviri)
The methodological study was conducted to test the validity and reliability of the Feelings Towards Group Work developed by Cantwell and Andrews in 2002 to adapt to the Turkish language. The research was carried out between April 2018 and August 2018 with 254 students studying at Ege University Faculty of Nursing and 27 students studying at Manisa Celal Bayar University Faculty of Health Sciences Nursing Department. Data were collected using“Attitude Scale for Group Work”. Internal consistency and test retest analysis were used for evaluating the validity of the research data, language validity, coverage validity, construct validity and reliability. The“Attitude Scale for Group Work”has been translated into Turkish and rejected for language validity. 10 expert opinions have been consulted in the provision of coverage. The Scope Validity Index was found to be .961. Confirmatory Factor Analysis and Rasch Analysis were used for the construction validity. In this analysis, the compliance indices of“ Feelings Towards Group Work ”were 2781,29, χ2 / sd = 1.93, AGFI = 0,87, GFI = 0,90 RMSA = 0,061, SRMR = 0,066, RMR = 0,073, CFI = 0,97. The compliance values of all the items of the scale were found within the expected limits of the Rasch model. The Cronbach's alpha reliability coefficient of the scale was found to be Cronbach α = 0.863 for the Individual Learning Preference subscale, α = 0.909 for the Group Learning Preference subscale, and α = 0.832 for the Group Learning Disturbance subscale. The Pearson Moments Multiplication Correlation Coefficient was used in the test retest analysis performed two weeks apart to assess the time invariance of the scale. It was determined that there was a positive, meaningful fit at a high level according to this analysis. As a result,“ Feelings Towards Group Work ”has a similar structure to the original scale and is a valid and reliable measurement tool for Turkish society.