İncil ve Kur'an'da Hz. Meryem'in doğumu ve hamileliği süreci
In the bible And God. The birth of Meryem and the pregnancy Process
  1. Tez No: 531417
  2. Yazar: ÜMMÜHAN GÜLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PROF.DR.MUAMMER ERBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hz. Meryem, İncil, Kur'an-ı Kerim, Hz. Mary, the Bible, the Qur'an
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Hz. Meryem, İncil'de ve Kur'an-ı Kerim'de anlatılmaktadır. Aynı zamanda Hz. Meryem, döneminde belli bir saygınlığı olan seçilmiş bir ailenin ferdi olarak dünyaya gelmiştir. Annesinin duasıyla şeytanın şerrinden Allah'a teslim edilmiştir. Hz. Meryem, Yüce Allah tarafından bir bitki gibi özenle yetiştirilmiş ve hesapsız şekilde rızıklandırılmıştır. Hz. Zekeriya'nın himayesinde mabette büyümüş, melekler kendisine seçilmiş ve temizlenmiş olduğunu bildirerek onu bir erkek çocukla müjdelemişlerdir. Bu tez çalışmasında seçilmiş bir şahsiyet olan Meryem'in hamileliği süreci İncil'de ve Kur'an-ı Kerim'deki benzerlik ve farklılıklar vurgulanarak karşılaştırılmalı olarak incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmamız giriş kısmından ve bununla beraber üç bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında öncelikle araştırmanın konusu ve önemi ele alınmış, daha sonra araştırmanın amacı ve metodu belirlenmiş, sonrasında araştırmanın alanı ve sınırları tespit edilmiş kavramsal çerçeve çizilerek bu konuda yapılan çalışmalara yer verilmiştir. Birinci bölümde Hz. Meryem'in hayatı genel hatlarıyla ele alınmış, çalışmamızın esas konusunu oluşturan ikinci ve üçüncü bölümde ise Hz. Meryem'in mabede adanması, yetiştirilmesi, seçilmişliği ve İsa'nın doğumu İncil'de ve Kur'an-ı Kerim'e göre karşılaştırılmalı olarak ele alınıp bu konudaki görüşlerimiz ise sonuç bölümünde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Both the Bible and the Qur'an described in the Qur'an Hz. He has come to the world as a member of a chosen family with a certain prestige in the period of Mary. She was delivered to Allat from the evil spirits of her mother. Hz. The Virgin Mary has been cultivated by Almighty God as a herb and has been sustained without consideration. Hz. He grew up in the land of Zakariya, and informed him that the angels were chosen and cleansed him, and gave him good news with a boy. The process of pregnancy of Mary, a chosen person in this thesis study, was tried to be studied comparatively by emphasizing both the Bible and the Qur'anic sameness and informality. Our work consists of an introd=uction and three parts. In the introduction, the concept of the research, its significance, purpose, method, area and boundaries are defined and the work done in this subject is given. In the first part Mary's life was discussed in general terms, and in the second and third parts which constitute the main point of our work, Mary's devotion to the mabe, the cultivation, the election and the birth of Jesus are handled in comparison with the Bible and the Qur'an And our views on this subject were evaluated in the conclusion section.