Ulusalcı ve ülkücü ideolojilerin milliyetçilik anlayışlarının karşılaştırılması: Aydınlık ve Ortadoğu gazetesi örnekleri (2005-2017)
A comparison on the understanding of 'Ulusalci' and 'Ülkücü' nationalism: The case of Aydinlik and Ortadoğu Newspapers (2005-2017)
  1. Tez No: 531442
  2. Yazar: SÜLEYMAN ÇAĞRI GÜZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA KANCI DOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Ulusalcılık, Ülkücülük, Milliyetçilik, Kızıl Elma Koalisyonu, Küreselleşme, Ulusalcılık, Ülkücülük, Nationalism, Kızı Elma' Coalition, Globalization
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 348
Özet
Milliyetçilik Türk siyasetinde; İslamcılıktan sosyalizme, liberalizmden muhafazakârlığa kadar hemen hemen tüm siyasal akımlara nüfuz etmiş hegemonik bir ideolojidir. Bu bağlamda milliyetçiliğin, eklemlendiği siyasal akımlara göre yeniden“icad edildiği”ve farklı veçhelere büründüğü söylenebilir. Dolayısıyla Türkiye'de“yekpare”ve“tek tip”bir milliyetçilik yerine“milliyetçiliklerden”bahsetmek daha doğru olacaktır. Bu çalışmanın amacı“Kemalist ulusçuluk”tan tevarüs eden; ancak küreselleşme sürecinde ortaya çıkan“tehdidtlere”karşı yeni bir söylem belirleyerek müstakil bir siyasal akım haline gelen“ulusalcılık”ile Türk İslam sentezci yaklaşımın muharriki olan“ülkücülüğün”milliyetçilik anlayışlarını karşılaştırmaktır. Soğuk Savaş koşullarında iki“düşman kampta”konumlanan bu iki akım, ulus devleti ve müesses nizamı tehdit eden küreselleşme sürecinde zaman zaman aynı söylemde buluşabilmiştir. Özellikle AK Parti'nin iktidara gelmesiyle birlikte hız kazanan Avrupa Birliği süreci ve bu süreçle koşut olarak ilerleyen demokratikleşme / liberalleşme adımları, eski“bilindik ve korunaklı”ulus devleti aşındırdığı ölçüde ulusalcıları ve ülkücüleri bir araya getirebilmiştir. Ancak bu“zorunlu ittifak”, her iki ideolojinin varoluşsal farkları dolayısıyla zaman zaman akamete uğramıştır. Nitekim ulusalcılığın“vesayetçi katı laik”tutumu ve ülkücülüğün“milliyetçi mukaddesatçı”ontolojisi, söz konusu ittifakın kurumsallaşması karşısındaki en büyük engeldir. Bu bağlamda Ülkücü Hareket'in, geleneksel milliyetçi muhafazakâr tabanı dolayısıyla; vesayetçi ve laik yaklaşımıyla ön plana çıkan resmi ideolojiye bütünüyle eklemlenemeyeceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Nationalism in Turkish politics is a hegemonic ideology that integrated itself into almost all the political movements, from Islamism to socialism, and liberalism to conservatism. In this context, it is possible to say that nationalism has been“reinvented”each time and it had various aspects in accordance with the political movements that it has been a part of. Therefore, it would be more accurate to talk about“nationalisms”rather than a“monolithic”and“monotype”nationalism in Turkey. The aim of this study is to compare the nationalist understanding of“ulusalcılık”, which arised from“Kemalist”nationalism and have emerged as a political movement by itself against the threats encountered throughout the process of globalization, and“ülkücülük”which is the base of the Turkish-Islamic synthesist approach. These two movements, located in two“enemy camps”during the Cold War, were able to agree from time to time throughtout the process of globalization that is threatening the nation state and established order. The European Union accession process, which gained momentum with AK Party's coming into power, and the democratization / liberalization steps parallel to this process, were able to bring together the“secular nationalists”(ulusalcılar) and the“idealists”(ülkücüler) to the extent that it eroded the old“familiar and protected”nation-state. However, this“obligatory alliance”was interrupted occasionally because of the existential differences of both ideologies. As a matter of fact, the“tutelary and hard-line secular attitude”of ulusalcılık and the“nationalist biblical ontology”of ülkücülük are the biggest obstacles to the institutionalization of the alliance. In this context, due to the traditional nationalist conservative base of the Idealist Movement; it can be said that it cannot be fully integrated with the official ideology that comes to the forefront with its tutelary and secular approach.