CAD/CAM ve konvansiyonel döküm yöntemleriyle üretilen kobalt-krom ve titanyum metal alt yapılı seramik kronların marjinal ve internal uyumlarının in vitro karşılaştırılmalı olarak araştırılması
In vitro study of marginal and internal fit of ceramic crowns with cobalt-chromium and titanium metal frameworks produced by cCAD / CAM and conventional casting methods
- Tez No: 531443
- Danışmanlar: PROF. DR. SUNA TOKSAVUL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Titanyum milling, CoCr milling, CoCr döküm, Titanyum döküm, marjinal ve internal uyum, internal hacim değerleri, Titanium milling, CoCr milling, CoCr cast, Titanium cast, marginal and İnternal fit, internal volume values
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Metal-seramik restorasyonlar, klinik kullanımı en yaygın olan sabit protez çeşididir. Kıymetli metal alaşımlarının çok pahalı olması, titanyumun baz metal alaşımlarına göre yüksek biyolojik uyumu, korozyona karşı direnci, düşük ısı iletkenliği ve düşük yoğunlukta oluşu son yıllarda titanyum alaşımlarının popüleritesini ve diş hekimliğinde kullanım alanlarını arttırmıştır. Gelişen eksiltme ve ekleme gibi bilgisayar teknolojilerinin diş hekimliği alanlarında kullanılmaya başlanması, döküm yöntemleriyle hazırlanan metal alt yapılı restorasyonların üretim tekniğini de değişime uğratmıştır. Farklı üretim yöntemleriyle üretilen metal alt yapılar, restorasyonların marjinal ve internal uyumunu etkilemektedir. Bu çalışmadaki amaç; CAD/CAM ve konvansiyonel yöntemle üretilen kobalt krom ve titanyum alt yapılı seramik kronların marjinal ve internal uyumlarının değerlendirilmesidir. İn vitro gerçekleştirilen çalışmada deneysel olarak hazırlanan tek kronların dişe uyumu silikon replika yöntemi ile mikro-BT cihazında incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, CoCr döküm, CoCr milling, Ti döküm, Ti milling gruplarının marjinal aralık değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. İnternal aralıktaki aksiyal duvar bölgesinde CoCr döküm ile CoCr milling grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmazken, Ti döküm ile Ti milling grupları arasında ki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. İnternal aralıktaki aksiyo-okluzal köşe bölgesinde en yüksek değer CoCr milling grubunda daha sonra sırasıyla Ti milling, Ti döküm ve CoCr döküm gruplarında gözlenmiştir. Gruplar arasındaki bu farklılıklar istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. İnternal aralıktaki okluzal alan bölgesinde en yüksek değer CoCr milling grubunda daha sonra sırasıyla Ti döküm, CoCr döküm ve Ti milling gruplarında gözlenmiştir. Gruplar arasındaki bu farklılıklar istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. İnternal aralık hacim değerleri arasında en düşük değer Ti milling grubunda daha sonra sırasıyla CoCr döküm, CoCr milling ve Ti döküm gruplarında gözlenmiştir. Gruplar arasındaki bu farklılıklar CoCr döküm grubu hariç istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Metal-ceramic restorations are the most common type of fixed prosthesis that is used clinically. Due to the high cost of precious metal alloys, high biocompatibility, resistance to corrosion, low thermal conductivity and low density compared to base metal alloys of titanium have increased the popularity of titanium alloys and their use in dentistry in recent years. The use of computer technologies such as advancing and subtracting in dentistry has also changed the production technique of metal substructure restorations prepared by casting methods. Metal substructures produced with different production methods affect marginal and internal compatibility of restorations. The purpose of this study is; The evaluation of the marginal and internal consistencies of the cobalt chromium and titanium substructured ceramic crowns produced by the CAD / CAM method and conventional method. In vitro experiments were performed on the micro-CT device with silicone replica method to evaluate the fit of the experimentally prepared single crowns. According to the obtained results, there was no statistically significant difference between marginal range values of CoCr casting, CoCr milling, Ti casting, Ti milling groups. While there was no statistically significant difference between CoCr milling groups and CoCr milling groups in the axial region of the internal interspace, the difference between Ti casting and Ti milling groups was found to be statistically significant. The highest value in the axio-occlusal corner area in the internal range was observed in the Ti milling, Ti casting and CoCr casting groups respectively in the CoCr milling group. These differences between the groups were statistically significant. The highest value in the occlusal field area in the internal range was seen in the CoCr milling group. It was observed in Ti casting, CoCr casting and Ti milling groups respectively. These differences between the groups were statistically significant. The lowest value among the internal range volume values was observed in the Ti milling group and then in the CoCr casting, CoCr milling and Ti casting groups respectively. These differences among the groups were found statistically significant except CoCr casting group.