Türkiye'nin öğretmen yetiştirme politikalarında paradigma sorunu
The paradigm problem of teacher training policies in Turkey
- Tez No: 531589
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL AYDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Paradigma, Öğretmen Yetiştirme Politikaları, Eğitim, Paradigm, Teacher Training Policies, Education
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Türkiye'de öğretmen yetiştirme politikaları son zamanlarda tartışılan bir konudur. Çünkü öğretmen eğitim-öğretim sürecinin en önemli unsurudur. Bu nedenle öğretmenlerin nasıl yetişmesi gerektiği, hangi nitelik ve standartlara sahip olması gerektiği önemlidir. Paradigmalar ise tüm düşünceleri oluşturan bir altyapı gibidir. Bireyler, paradigmaların sunduğu kalıplarla düşünür ve olgular oluşturur. Bu nedenle öğretmen yetiştirme politikalarını paradigmalar ışığında değerlendirmek, bir binanın temelinin nasıl bir zemine kurulduğunu incelemek gibidir. Bu araştırmayı yaparken de elbette geçmişten günümüze taşınmış olan eğitim mirasını araştırıp değerlendirmek gereklidir. Bu çalışmada öncelikle paradigma kavramı incelenmiş, geçmişten günümüze paradigma değişiklikleri konusuna değinilmiş ve Türkiye'nin eğitim paradigması araştırılmıştır. 3. bölümde ise geçmişten günümüze öğretmen yetiştirme politikaları konusunda araştırmalara yer verilmiştir. 4.bölümde öğretmen yetiştirme politikalarımıza yön veren ya da yön vermeye çalışan unsurlara değinilmiştir. Sonuç bölümünde ise yapılan araştırmalar sonucunda Türkiye'nin öğretmen yetiştirme politikalarında paradigma sorununa ve bunun kaynaklarına vurgular yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The issue of teacher training policies has been recently debated in Turkey because the teacher is the most important element of the educational period. For this reason, it is important that how teachers should be trained and which qualities and standards they should have. Paradigms are like infrastructures that form the thoughts. Individuals think through patterns presented by the paradigm and create phenomena in this direction. Therefore, evaluating teacher training policies in the light of paradigms is like examining what kind of floor the basis of a building is. During this research, it is necessary to investigate and evaluate our educational heritage that we have brought from the past. In this study, firstly paradigm concept is examined; paradigm changes have been addressed from the past; and the paradigm of education in Turkey were investigated. In the third section, researches on teacher training policies have been given so far. In the forth section, the elements that guide or direct the direction of teacher training policies are mentioned. In conclusion, Turkey's teacher training policies and the resources of the paradigm problem in this case are emphasized by analyzing the current researches.