Kur'an'da kıyametin kopma ânının tasviri -Tekvir Suresi örneği-
Portrait of doomsday time in Quran -Example of Tekvir Surah-
- Tez No: 531633
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER MÜFTÜOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kıyamet, Tekvîr Suresi, Diriliş, Kur'an, Doomsday, Surah Takweer, Sky, Resurrection, Quran
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Kur'an-ı Kerim Allah'ın son kelamıdır. Kıyamet ve Ahiret süreci ise Kur'an'ın en önemli konularından biridir. Kıyamet; Kur'an'ın büyük haber diye tarif etmiş olduğu o korkunç ve dehşet verici olayların vuku' bulduğu ve kâinatın nizamınında son bulduğu ân'dır. Allah'ın dışında olan herşey sonradan yaratılmıştır, fanidir. Yıllarca üzerinde yaşamış olduğumuz dünyanında bir sonunun olacağı, kozmik âlemin son bulacağı dörtyüze yakın ayeti kerimede beyan edilmiştir. Kıyamet'in kopma ânının tasvîri Mekki surelerden Kıyâme, Nebe, İnfitâr ve İnşikâk surelerinde yer alır. Tekvîr suresinde bu tasvîrin zirvesi sayılabilecek bir anlatım zenginliği vardır. Tekvîr suresinde kıyametin bütün safhaları, gerek birinci sur gerekse ikinci sur'dan sonra olacak olaylar anlatılmıştır. Kur'an'da kıyametin tasvîri yapılırken, özellikle Kur'an'ın nazil olduğu dönemdeki muhatap kitlenin yani cahiliye Araplarının ölüm ve sonrası hayat, kabir, kıyamet, yeniden diriltilme hakkındaki düşüncelerine de cevaplar verilir. Kur'an'ın asıl hedefi tevhid inancını yerleştirmek, ahiret ile ilgili yanlış inançları tashih etmektir. Kur'an, Kıyamet ve ahiretten pasajlar sunarken, insanları topluca uyarmayı ve özellikle öldükten sonra ki hayatla ilgili merak ettiklerinin cevabını doğru yerden öğrenmelerini hedefler.
Özet (Çeviri)
The Holy Quran is the last word of Allah. Doomsday and the Hereafter is one of the most important issues of the Qur'an. Doomsday; It is the day when the terrible and horrific incidents, which the Qur'an describes as the major news, have come into existence and ended in the order of the universe. Everything except Allah is mortal because it was created later, and it is declared in fourhaundred verses that the sun will be drawn and the cosmic world will end. The portrait of the Doomsday can be seen in the Surah, Nebe, Infit and Inşikak, we can see the peak of this topic in the Tekvîr Surah. İn the Tekvîr surah All stages of the doomsday, orderly the first sound and the second sound were sorted. This surah, when the Qur'an depicts the doomsday especially, it describes the thoughts of Jahiliyya Arabs about the death and postmortem life, grave, doomsday and resurrection. The ultimate goal of the Qur'an is to establish the belief in monotheism, and to revise the false beliefs about the Hereafter. The Qur'an, while offering passages from the doomsday and the Hereafter, it aims to stimulate people and convey them to the source of guidance.