Avrupa komşuluk politikası bağlamında Azerbaycan-Avrupa Birliği ilişkileri
  1. Tez No: 531646
  2. Yazar: GULNAR ABBASLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER AYKUT ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, AB Genişlemesi, Doğu Ortaklığı, Avrupa Komşuluk Politikası, Azerbaycan, Dağlık Karabağ, AB-Azerbaycan İlişkileri, European Union, Enlargement of the European Union, Eastern Partnership, European Neighourhood Policy, Azerbaijan, Nagorna Karabakh, EU-Azerbaijan relations
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği ve Uluslararası Ekonomik İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Avrupa Birliği 2004 yılından başlayarak 2013'e kadar en son Hırvatistan'ın katılımıyla tarihinin sayıca en yüksek katılımlı genişlemesini tamamlamıştır. Böylece 2013 itibariyle Avrupa Birliği 28 üyesi ve daha geniş coğrafyasıyla etkin bir ekonomik topluluk olma vasfını daha da güçlendirmiştir. Yeni genişlemeler AB'nin dış politikasını yeniden şekillendirmesini gerektirmiştir. Zira yeni sınırlar, yeni komşular anlamına gelmektedir. Bu bağlamda Avrupa Komşuluk Politikası, Avrupa Birliği'nin, genişleme olanağının bulunmadığı yakın çevresinde yumuşak gücünü kullanarak, istikrar ve refahı sağlamak amacıyla oluşturduğu bir politikadır. Bu çalışma, Avrupa Komşuluk Politikası'nın amaçlarını ve kullandığı yöntemleri inceleyerek, onun AB-Azerbaycan ilişkileri çerçevesinde işlevselliğini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada öncelikle Avrupa Komşuluk Politikası'nın nitelikleri ve temel dokümanları incelenmekte ve Doğu Avrupalı Komşulara yönelik olarak ortaya koyduğu Doğu Ortaklığı programından bahsedilmektedir. Daha sonra ise Avrupa Komşuluk Politikası çerçevesinde AB'nin Azerbaycan ile ilişkileri değerlendirilmektedir. Bu doğrultuda, Azerbaycan'ın AB değerlerine nasıl ve ne kadar uyum sağladığı, Avrupa Komşuluk Politikası öncesi ve sonrası ilişkiler olmak üzere incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The European Union accomplished its greatest enlargement from 2004 to 2013 having the highest level of participation in its history with the final participation of Croatia. Therefore, the European Union has strengthened its characteristic of being an effective economic community with its 28 member states and a wider geography since 2013. The EU has had to reform its foreign policy due to the recent enlargements. Because new borders have meant new neighbours. Within this context, European Neighbourhood Policy is a policy that has been established by the European Union in order to ensure the stability and welfare by using its soft power in its near abroad where the Union is not able to enlarge. This study aims to analyze the functionality of the European Neighbourhood Policy by investigating its objectives and procedures within the framework of the relations between EU and Azerbaijan. In this study, primarily, the characteristics and the main documents of the European Neighbourhood Policy are investigated and the Eastern Partnership programme which is put forth for the neighbours in the Eastern Europe is mentioned. Thereafter, the relations between the EU and the Azerbaijan are evaluated within the framework of the European Neighbourhood Policy. In this direction, the question of“how and to what extent does Azerbaijan comply with the EU values”is studied under the relations before and after the European Neighbourhood Policy.