Hansa Birliği
Hansetic League
  1. Tez No: 531648
  2. Yazar: AHMET BALLIKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TARIK TOLGA GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: HanseaticLeague, Baltic, Scandinavia, Lübeck, Gotland. Advisor : Assoc. Prof. Tarık Tolga GÜMÜŞ, University of Mersin, Department of History, Mersin
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Hansa Birliği, 13. ve 16. yüzyıllar arasında Baltık bölgesinde etkili olmuş ticari bir lonca olarak ifade edilmektedir. Ancak bu tanım tek başına, Hansa Birliği'ni anlamak için yeterli değildir. Zira, Baltık kıyısında yer alan ve Alman şehirlerinin başını çektiği Birlik, sadece ticari olmaktan öte ciddi derecede askeri ve siyasi bir organizasyona da sahiptir. Nitekim Hansa Birliği'nin Danimarka ile yaptığı savaşlar neticesinde imzaladığı Stralsund Antlaşması, onun askeri ve siyasi karakterini ortaya koymaktadır. Stralsund Antlaşmasının ardından en parlak dönemini yaşayan Hansa Birliği; İsveç, Norveç, Danimarka, Hollanda, Rusya ve hatta İngiltere'de kontor adı verilen ticari üsler kurarak nüfuz sahasını genişletmiştir. Birlik, idari açıdan da farklı bir karakter sergilemiş ve Hansetags adı verilen meclisler kurmuştur. O halde; ekonomik, askeri, siyasi ve idari yapısı dikkate alındığında Hansa Birliği; Geç Orta Çağ Avrupası içerisinde nasıl konumlandırılmalıdır? Bu problem temelinde hazırlanan tez çalışmasında Geç Orta Çağ Avrupası içerisinde Birliğin farklı bir karakter sergilediği görülmüştür. Bu çalışma şüphesiz Hansa Birliği ile ilgili tüm sorulara yanıt verme ya da yanıt arama iddiasında değildir. Ancak ulusal akademik literatürde bu konudaki ilk çalışma olması hasebiyle konuyla ilgili genel bir çerçeve çizme gayretindedir. Anahtar Kavramlar: Hansa Birliği, Baltık, İskandinavya, Lübeck, Gotland Danışman: Doç. Dr. Tarık Tolga GÜMÜŞ, Mersin Üniversitesi, Tarih Anabilim Dalı, Mersin.
Özet (Çeviri)
The Hanseatic League is expressed as a commercial guild effective in the Baltic region between the 13th and 16th centuries. However, this definition alone is not enough to understand the Hanseatic League. The League, which is located on the Baltic coast and is the head of the German cities, has a military and political organization, not only commercial but also serious. As a matter of fact, the Treaty of Stralsund, which the Hanseatic League signed at the outset of wars with Denmark, reveals its military and political character. After the Stralsund Treaty, the Hanseatic League, Sweden, Norway, Denmark, the Netherlands, Russia, and even Britain. The League has also displayed a different character in administrative terms and has established parliaments called Hansetags. In that case; economic, military, political and administrative structure of the Hanseatic League; How should it be positioned within the Late Middle Ages Europe? In the thesis study prepared on the basis of this problem, it was seen that the League displayed a different character in the Late Middle Ages Europe. This work is undoubtedly not the answer to all the questions about the Hanseatic League or the search for answers. However, due to the fact that it is the first study on this subject in the national academic literature, it is trying to draw a general framework about the subject.